SLAVIMO LETNJI ARANĐELOVDAN: Veruje se da je ovo najbolji dan za novi početak, a evo šta prema običajima ne bi valjalo da radite
Foto: Youtube Printscreen

nije obeležen crvenim slovom ali ima veliki značaj

SLAVIMO LETNJI ARANĐELOVDAN: Veruje se da je ovo najbolji dan za novi početak, a evo šta prema običajima ne bi valjalo da radite

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas liturgijski obeležavaju Svetog arhangela Gavrila, slave ga kao blagovesnika koji je najavljivao sve značajne događaje u hrišćanstvu.

Praznik Sabora Svetog arhangela Gavrila nije obeležen crvenim slovom u kalendaru Srpske pravoslavne crkve, koja mu ipak daje veliki značaj i slavi ga kao Blagovesnika koji je učestvovao i najavljivao sve značajnije događaje vezane za nastajanje hrišćanstva.

crkva, ikona, praznik, crveno slovo, molitva, Voždovačka crkva
foto: Marina Lopičić

U narodu je ovaj praznik poznat i kao letnji Aranđelovdan za koji se vezuju mnogobrojni običaji, prema kojima se onim koji poštuju veru tog dana zabranjen skoro svaki rad.

Arhangel Gavrilo je živa sila bestelesna i jedan od sedmorice serafima najbližih Božjem prestolu. Učestvovao je u Božjem stvaranju sveta i u borbi protiv "palih" anđela, predvođenih samim zlom - Satanom.

Arhagel Gavrilo je preneo proroku Mojsiju javivši mu se u pustinji i poučivši ga kako da napiše Knjigu postanja. Slavi se kao anđeo Blagovesnik zadužen za radosne ili blage vesti i onaj koji je najavio Zahariji rođenje Jovana Preteče Hristovog - Svetog Jovana Krstitelja.

Verovanja i običaji

Za ovog sveca su vezani mnogobrojni običaji. Devojke ne valja da uzimaju ručne radove u ruke, da šiju i pletu.

Svetom Arhangelu Gavrilu je dobro da se mole nerotkinje, jer se veruje da on donosi "blage" i lepe vesti. Arhangel Gavrilo javio se Joakimu i Ani i najavio rođenje Presvete Bogorodice Marije, a potom i Presvetoj Bogorodici Mariji sa vešću da će roditi Sina, spasitelja ljudskog roda, Gospoda Isusa Hrista.

Manastir Mileševa, Beli Anđeo, freska
foto: Shutterstock

Freska u srednjovekovnom manastiru Mileševa, poznata kao Beli anđeo, jedna je od najlepših i najbolje očuvanih i proglašena je za sliku prošlog milenijuma.

Arhangel Gavrilo je često slavljen svetac. Narod ga smatra zaštitnikom ljudi i stoke od vremenskih nepogoda. Budući da je Aranđelovdan ceo posvećen dobroti i davanju, na ovaj dan svi posebno treba da se setimo naših bližnjih, a posebno siromašnih.

Veruje da na današnji dan treba odmoriti i da ne treba raditi za sebe ili novac, ali da je ovo najbolje vreme za otpočinjanje kakvog dobrotvornog rada. Takođe, postoji ustaljeno verovanje da je ovo najbolji dan za novi početak.

U pojedinim krajevima naše zemlje letnji Aranđelovdan slave čobani. Letnji Aranđelovdan je krsna slava nekoliko hramova na Kosovu i Metohiji.

Sveti arhangel Gavrilo je i simbol dobrote celog čovečanstva - ikona Belog anđela je poslata u kosmos kao simbol ljudskog pozdrava drugoj vasionskoj rasi pošto Sveti Gavrilo je i univerzalni simbol ljubavi, mira i radosti u čovečanstvu. Beli Anđeo je i od strane UNICEF odabran kao simbol Evrope.

Današnji praznik ustanovljen je na Svetoj Gori u devetom veku povodom javljanja arhangela Gavrila u keliji kod Kareje, gde je prstom na kamenu ispisao pesmu Bogorodici.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track