Najnovije vesti

DIREKTORKA RFZO POZIVA GRAĐANE DA SE VAKCINIŠU: Sinofarm vakcina među najefikasnijima protiv opasnog delta soja
Ilustracija, Foto: AP/Ng Han Guan

nedovoljan broj zaštićenih

DIREKTORKA RFZO POZIVA GRAĐANE DA SE VAKCINIŠU: Sinofarm vakcina među najefikasnijima protiv opasnog delta soja

Društvo

BEOGRAD - Vakcina kineskog proizvođača Sinofarm, kojom je vakcinisan najveći broj građana u Srbiji je među najefikasnijim cepivima protiv delta soja virusa korona, izjavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić apelujući na građane da se vakcinišu.

Sanja Radojević Škodrić
foto: Printscreen TV Pink

Škodrić skreće pažnju na nedovoljan broj vakcinisanih građana, naročito među mladima i navodi da je među populacijom od 18 do 30 godina vakcinisano svega 18 odsto njih, a da je vakcinacija jedini način zaštite od virusa korona "U Srbiji ima dovoljne količine vakcina", kaže Škodrić za Tanjug.

Na pitanje postoje li već neka saznanja o efikasnosti pojedinih vakcina na delta soj Škodrić za Tanjug kaže da su istraživanje iz Šri Lanke pokazalo da je efikasnost vakcine Sinofarm kod mladih 99 odsto, a kod starijih 94 odsto i ističe da je tu vakcinu primilo oko milion i sedamsto hiljada naših građana i da je reč o bezbednoj vakcini.

To su, kaže, pokazali podaci kobjavljeni u stručnom časopisu "Jama" iz 2021. godine.

Kada je reč o trećoj dozi i nedoumicama oko toga treba li primiti i koju trecu dozu vakcinu i o mogućnosti kombinovanja vakcina različitih proizvođača, Škodrić kaže, da za sada, ni jedna referentna institucija nije donela zvaničnu preporuku o tome.

"Ne postoji ni nezvanična preporuka Svetske zdravstvene organizacije kao ni Evropske agencije za lekove o uvođenju treće doze", rekla je direktorka RFZO.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Kurir/T.S.

Ističe da se Srbija se od samog početka epidemije virusa korona ponaša ozbiljno odgovorno i da je ispred mnogih zemalja u analizama preduzetim potezima, kada je reč o kovidu 19.

"Tako smo i o trećoj dozi počeli da analiziramo i pratimo dešavanja, istraživanja i preporuke proizvođača. Naša struka se intenzivno bavi time, a konačnu odluku o tome doneće Krizni štab", rekla je Škondrić.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja