Vujović: Ovčar banja dobija Prirodnjački centar
Foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Vujović: Ovčar banja dobija Prirodnjački centar

Društvo -

Ovčar banja uskoro će dobiti Prirodnjački centar, u okviru kojeg će se nalaziti deo za naučno - istraživačke delatnosti, kao i izložbeni prostor namenjen posetiocima zaštićenog područja. Ovo je važna vest i potvrda da projekte koje smo obećali krajem prošle godine sprovodimo u delo – rekla je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, prilikom posete Ovčarsko-kablarskoj klisuri sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, ministarkom turizma, trgovine i telekomunikacija Tatjanom Matić i gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem.

Vujović je navela da je na jučerašnjoj sednici Vlada usvojila i novu Uredbu, kojom se površina zaštićenog područja PIO "Ovčarsko-kablarska klisura" povećava sa 2.250 hektara na više od 4.900 hektara.

irena vujovic
foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Ministarka je najavila da će uskoro početi i radovi na rekonstrukciji objekta stare škole u Ovčar banji, koja će biti adaptirana u Edukativni centar.

- Ministarstvo zaštite životne sredine u ovoj godini je izdvojilo više od 253 miliona dinara za sufinansiranje zaštićenih područja, od čega je 22,16 miliona opredeljeno za Predeo izuzetnih odlika „Ovčarsko – kablarska klisura“. Iz tih sredstava, 20 miliona dinara će biti uloženo u Prirodnjački centar koji će biti završen do kraja godine, a preostalih 2,16 miliona namenjeno je za tekuće troškove održavanja zaštićenog područja – rekla je Vujović.

Ministarka je dodala da je uloga i značaj Prirodnjačkog centra ogromna, jer će se koristiti za obrazovne i edukativne aktivnosti u cilju podizanja svesti o značaju zaštite životne sredine, posebno mladih i dece školskog uzrasta koji će imati priliku da ga posećuju. Prirodnjački centar će, dodala je, doprineti da Ovčar banja postane još privlačnija posetiocima i ljubiteljima prirode. Tokom posete Ovčarsko - kablarskoj klisuri ministarka Vujović prisustvovala je obilasku radova na jezeru Međuvršje, kao i radova na pristupnoj saobraćajnici do Kablara i izgradnji amfiteatra u Ovčar banji.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track