KORONA BROJKE RASTU: Danas 303 novozaražena, četiri pacijenta preminula
Foto: Shutterstock, Printscreen/covid19.rs

najnoviji podaci

KORONA BROJKE RASTU: Danas 303 novozaražena, četiri pacijenta preminula

Društvo -

U prethodna 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 6.063 građana, a 303 je novozaraženih.

kovid statistika
foto: Printscreen/covid19.rs

Prminula su nažalost četiri pacijenta, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 8 obolelih.

Podsetimo, dan ranije na korona virus testirano je 8.249 građana, a 298 bilo je novozaraženih. Preminula su dva pacijenta, a na respiratorima je bilo 11 obolelih.

Presek po gradovima

Prema poslednjim podacima najviše novozaraženih kada je reč o gradovima, registrovano je u Beogradu gde je potvrđeno još 101 slučaj korona virusa.

Dvocifren broj novozaraženih ima Novi Sad (27), dok su u ostalim mestima brojke jednocifrene.

Priboj 9

Jagodina i Niš po 8

Sjenica 7

Smederevo i Kruševac po 6

Ostali manje od šest.

Inače, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek istakao je da je ćetvrti talas korona virusa neminovan, a onda je prokomentarisao i postojeće mere.

- Ne verujem da sa postojećim merama možemo da dočekamo pogoršanje, ne smemo da čekamo da se to dogodi. Četvrti talas korona virusa je neminovan, a sigurno nećemo čekati pogoršanje epidemiološke situacije sa postojećim merama - rekao je Đerlek.

On je istakao da je neophodno pooštravanje mera kako bi se smanjila mogućnost prenosa zaraze korona virusom.

- Očekujem pooštravanje mera u smislu broja ljudi koji se okupljaju na jednom mestu, jer svaki kontakt predstavlja ogroman rizik za prenošenje zaraze. Kod nas je procenat vakcinisanih nizak, a opuštenost građana neopravdana i nedopustiva - rekao je on.

Oko 30 odsto zdravstvenih radnika u Srbiji se još uvek nije vakcinisalo protiv korona virusa, a dr Radmilo Petrović, naš čuveni epidemiolog smatra da je jedan od razloga taj što su oni upoznati sa nusefektima, koji su postojali za neke davnašnje vakcine, pa sada generalizuju problem.

- Današnje vakcine ne mogu da naprave nikakve štete. To je trebalo da nauče na svojim fakultetima i školama, na predmetima o epidmiologiji i infektivnim bolestima. Možda im nije dovoljno pričano o tome, a možda nije trebalo da beže sa časova - kaže u šali dr Petrović i dodaje da je, s obzirom da ima i profesora na medinskim fakultetima, koji su javno protiv vakcina, pitanje da li su studenti i imali prave predavače.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja