3 HELIKOPTERA MUP SRBIJE POLETELA SA EVIJE NA PELOPONEZ: Požar buknuo tamo, naši vatrogasci pred novim izazovima
Foto: MUP Srbije

POMOĆ IZ SRBIJE

3 HELIKOPTERA MUP SRBIJE POLETELA SA EVIJE NA PELOPONEZ: Požar buknuo tamo, naši vatrogasci pred novim izazovima

Društvo -

Požari u Grčkoj se ne smiruju, pa je helikopterska "misija" Srbije u toj zemlji, sa Evije prešla na drugi deo zemlje zahvaćen vatrom. Tri helikoptera Mup-a Srbije poletela su sa Evije, gde je konačno pala kiša, ka Peloponezu gde trenutno bukti požar.

Kako su zvaničnici rekli za AFP, "vatreni frontovi" su aktivni još uvek na ostrvu Evija i na Arkadiji, oblasti na poluostrvu Peloponez, gde izbijaju novi požari. U četvrtak ujutru izbio je novi požar u šumskom području Aspropirgosa, na oko 20 kilometara severozapadno od Atine. Posle nedelja temperatura koje su išle i iznad 40 stepeni, za danas se predviđa "osvežavajuća" 33 stepena.

Vatrogasci u oblasti Halkidikija krenuli su u akciju gašenja više požara koji su, kako se pretpostavlja, nastali verovatno od udara groma, nakon vremenskih nepogoda. Sinoć oko 22.30 časova, dva požara su izbila u šumskom području u drugom delu Halkidikija, u opštini Sitonija.

Konkretno, jedan požar bukti u Neos Marmarasu, u vinogradima Porto Karas, a drugi u naselju Partenon, piše Kathimerini.

Istovremeno, požari su izbili u područjima opštine Kasandra na Halkidikiju, u Afitu i Fourki, pri čemu su vatrogasci ponovo istakli da je to najverovatnije zbog višestrukih munja koje udaraju.

Na mestima gde su izbili požari u prefekturi Halkidiki, 70 vatrogasaca deluje sa 35 vozila, navodi vatrogasna služba.

Za osam dana širom Grčke registrovano je 568 požara. Skoro 100.000 hektara šuma i obradivih površina izgorelo je od 29. jula u Grčkoj u najgorem požaru od 2007. godine, podaci su Sistema za informacije evropskih šumskih požara, prenosi France24. U protekle dve nedelje troje ljudi je poginulo, a stotine postale beskućnici, dok su hiljade morale da se evakuišu.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track