02:33

STEVANOVIĆ: Trećom dozom vakcine štitimo građane od bolnica i respiratora!

kurir televizijA

TREĆA DOZA VAKCINE: Aleksandar Stevanović i Goran Belojević u Usijanju dana UŠLI SMO U ČETVRTI TALAS, 3. doza štiti od NAJGOREG

Društvo -

Dok se broj zaraženih virusom korona povećava, Vlada Srbije je saopštila da od danas, 17. avgusta, počinje imunizacija trećom dozom vakcine.U saopštenju piše da će svi vakcinisani posle 180 dana od primljene druge doze moći da prime treću (buster) dozu, a o tome će biti obavešteni SMS ili i-mejl porukama sa linkom koji vodi na Portal eUprave, gde će dobijati detaljnije informacije. Kome se posebno se preporučuje treća doza vakcine? Zašto je važno primiti i ovu dozu?

Usijanje dana
foto: Kurir

Gosti emisije su dr Aleksandar Stevanović, direktor DZ Palilula i dr Goran Belojević, profesor Medicinskog fakulteta. Voditeljka i urednica je Jelena Pejović.

- Danas smo dobili dopis da svih 160 Domova zdravlja počne da daje treću dozu, došlo je vreme da stariji pacijenti se još bolje zaštite. Uslov je da je od druge doze prošlo 6 meseci i 1 dan. Svi koji imaju zbog neke bolest oslabljen imunitet treba da prime 3. dozu, a može da se prijavi ko hoće i da bira vakcinu, kaže Stevanović.

- Ne smeta ništa da neko ko ima dovolno antitela primi treću dozu, neće mu naškoditi, kaže Belojević

Usijanje dana, Aleksandar Stevanović
foto: Kurir

- Ako nema iste vakcine, neće vam škoditi neka druga, nisam uočio kod nas nikakve teške nuspojave. Četvti talas je došao, koji će imati svoj vrhunac. Dolaze čitave porodice zaražene, da nema kovid bolnica već bi opet zatvarali bolnice i pretvaralih u kovid. Ustav ne dozvoljava da se odvajaju ljudi, kaže Stevanović.

- treća doza je tzv. buster doza, koja još pojačava antitela. Ovaj turistički talas je krenuo u inostranstvo, to nije trebalo da se ohrabruje, mislim da je narod trebao da ostane u našoj zemlji, jer kad je pandemija onda se ograničavaju migracije, a sad smo najgori u regionu, kaže Belojević.

01:30

DR GORAN BELOJEVIĆ O TREĆOJ DOZI VAKCINE: Treća doza neće naškoditi nikome ko nije imao smetnje sa prve dve doze

- Može da se vakcinšu samo oni koji imaju zdrav imuni sistem, dakle osoba uslovno treba da bude zdrava, a oni hronični bolesnici kojima je stanje relativno dobro mogu da se vakicinišu. vi ne možete nikog da naterate da se vakciniše, kaže Belojević.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track