01:59

DVE LINIJE ODBRANE U ZAŠTITI POTROŠAČA

KURIR TELEVIZIJA

DVE LINIJE ODBRANE U ZAŠTITI POTROŠAČA: Šta treba obavezno da pročitate na ambalaži proizvoda?!

Društvo -

Najpre sladoled i voćni jogurt, a potom i viršle povučeni su sa rafova iz prodavnica. Proverom je utvrđeno da je kvalitet viršli dobar, ali da sadržaj - nije odgovarao deklaraciji. Potrošači su navikli da im trgovci nude robu pred istekom roka trajanja sa popustom i do čak 50 odsto ali - ne i robu sumnjivog kvaliteta.

Prema Pravilniku o kvalitetu proizvoda od mesa koji je promenjen 2019. godine, na deklaraciji namirnica visokog kvaliteta, među kojima su i viršle, ne sme da stoji MSM.

Iz Uprave za veterinu kažu da ukoliko na deklaraciji pročitate da stoji MSM, što znači mašinski separisano meso, taj proizvod ne može da se zove viršla.

"Može bilo kako, samo ne može viršla. Viršla je isključivo od mesa, bez mašinski separisanog mesa. Ovo što se dogodilo, čovek je imao dobar proizvod ali je povukao pogrešnu ambalažu i tako izašao na tržište", kaže Ljiljana Ivanjac.

Proizvodi su povučeni sa tržišta, a sledeći korak je na nadležnoj inspekciji. Glavno pitanje je kako da se kupci izbore sa zamkama tržišta.

Jovan Ristić, pravnik u Udruženju za zaštitu potrošača Efektiva kao obavezno savetuje čitanje deklaracija.

"Teško je biti pametan na ovom tržištu sa slabijom kontrolom i ogromnom ponudom raznoraznih proizvoda koji izgledaju šareno i primamljivo, ali moda nije ono što zapravo mislite da kupujete. Najbolje bi bilo da potrošač dobro pogleda deklaraciju, da vidi šta na njoj piše i da pogleda datum proizvodnje, to su dve linije odbrane",

Pitali smo građane da li čitaju deklaracije onoga što im se nađe u potrošačkoj korpi, pogledajte šta su nam kazali.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:42

Cena ulja najveća za poslednjih 13 godina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track