02:04

PRIZNATI PEDIJATAR O VAKCINACIJI NAJMLAĐIH

KURIR TELEVIZIJA

PRIZNATI PEDIJATAR O VAKCINACIJI NAJMLAĐIH: Imamo MILION I PO dece, uglavnom sva mogu da prime vakcinu

Društvo -

Prvi septembar se ozbiljno približio, a sa njim i bojazan od zaražavanja dece koronavirusom. Iako su pojedini epidemiolozi javno pozvali starije maloletnike od 15,16 do 18 godina da se vakcinišu, pa čak i bez saglasnosti roditelja, takva praksa još uvek nije moguća u Institutu za majku i dete, za razliku od većine domova zdravlja u zemlji.

Pedijatar dr Vladislav Vukomanović, načelnik pedijatrijske klinike na Institu za majku i dete za Kurir televiziju kaže da je vakcinacija odraslih prioritetan zadatak.

"Ukupno ima 1,5 miliona dece od novorođenčadi do napunjene 18. godine. To je veliki broj dece koji potencijalno mogu širiti infekciju i razboleti se. Klinička slika može da bude i blaga, srednja i teška, a nažalost, u svetu je zabeleženo i nekoliko smrtnih slučajeva", objašnjava dr Vukomanović.

S obzirom na to da uskoro počinje školska godina, kako kaže, neophodno je povećati obuhvat vakcinacije kod dece ukoliko će se održati ovakav režim školovanja u osnovnim i srednjim školama kao do sada.

"Postoje neki opšti preduslovi za vakcinaciju, u retkim slučajevima gde je potreno mišljenje subspecijalista, uglavnom sva deca mogu da se vakcinišu. Jedino ne bi trebalo da se vakcinišu ona u akutnoj fazi autoimunih bolesti čiji je imunološki status da rekacija na vakcinu ne bi bila optimalna", objasnio je dr Vukomanović.

Zoran Radojičić
foto: Kurir TV

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić uverava da je grad spreman za početak nove školske godine, te da će se prilagođavati u zavisnosti od situacije.

"Očekuje nas izazovna godina, verujem da će biti još bolje organizovana nego prošla godina, bez obzira na sve okolnosti. Što se tiče vakcinacije, bilo je govora na Kriznom štabu da deca starija od 15 godina nema razloga da se ne vakcinišu kako bismo brže pobedili ovaj virus", naglasio je Radojičić.

02:42

RADOJIČIĆ: Vakcinacija je jedini vid borbe, rad sam da razgovaram sa ljudima o tome

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:23

POVEĆAVA SE BROJ ZARAŽENIH U SUBOTICI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track