KRAJ PLJAČKE! AKO ZOVETE MAJSTORA U KUĆU, OVO MORATE DA ZNATE! Za usluge preko 5.000 predračun, a KONAČNA CENA sada ima granicu!
Foto: Profimedia

nema više dranja

KRAJ PLJAČKE! AKO ZOVETE MAJSTORA U KUĆU, OVO MORATE DA ZNATE! Za usluge preko 5.000 predračun, a KONAČNA CENA sada ima granicu!

Društvo -

Poslanici Skupštine Srbije započeli su danas razmatranje Predloga zakona o zaštiti potrošača, kojim bi trebalo da bude uspostavljen institucionalni okvir za vansudsko rešavanje potrošačkih sporova, uveden registar potrošača "Ne zovi" u kom će se nalaziti sugrađani koji ne žele da primaju reklamne poruke i pozive i kojim će, kako se najavljuje, biti uvedena bolja zaštita putnika.

Do zaključenja ovog broja novi zakon nije usvojen, ali novi zakon, kako je navedeno u obrazloženju predloga, potreban je zbog nepostojanja preciznog broja potrošačkih sporova koji se vode pred sudovima, nepostojanja efektivne kazne, i zbog neusklađenosti potrošačkog prava Srbije sa novim propisima EU.

Goran Papović
foto: Medija Centar

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) smatra da je najvažnija stvar u novom zakonu uvođenje prekršajnih naloga.

- Upravo je NOPS predložio da se uvedu prekršajni nalozi, odnosno da se tržišnim inspektorima da mogućnost da na licu mesta napišu kaznu za prekršaje trgovaca za koje nije potrebno dokazivanje. Međutim, već sada se vidi da se moraju napraviti podzakonski akti kako bi se jasno znalo koji su to tačno prekršaji. Ako je, primera radi, jedna cena na rafu, a druga na kasi jasno je da je to vidljiv prekršaj. Isto tako, ako trgovac nije odgovorio na reklamaciju potrošača u roku od osam dana, može odmah da bude kažnjen. Međutim, neke stvari je potrebno dodatno precizirati - kaže Papović koji ističe da je ovo jako važno jer su sudovi pretrpani, pa predmeti zastarevaju.

Dobru izmenu u zakonu predstavlja to što će majstori i drugi pružioci usluga biti u obavezi da za svaki račun koji je veći od 5.000 dinara naprave specifikaciju troškova i da tačno napišu šta moraju da urade ili kupe, kao i koliko će to koštati.

Tatjana Matić

Cilj je visok nivo zaštite potrošača

Tatjana Matić
foto: Beta

Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija rekla je da je cilj novog Zakona o zaštiti potrošača da građanima omogući da svoja prava ostvare efikasnije i uz što manje troškova te da se na taj način postigne visok nivo zaštite potrošača u Srbiji.

- Razlozi za donošenje novog zakona se ogledaju u sprovođenju novih instrumenata zaštite prava potrošača kojim se regulišu sva ptanja od značaja i unapređuje se nivo zaštite i informisanosti potršača i putnika, čime je postignuta delimična harmonizacija sa direktivama EU iz 2015 - rekla je Matić.

- Majstori su do sada davali cene odokativno. Vi ga pozovete, on vam kaže jednu cenu, dođe kod vas, vidi vaš stan, nameštaj, da ste možda sami, krene da vas ucenjuje. Sada, ako je cena usluge veća od 5.000 dinara, on mora dati predračun i objasniti šta sve ugrađuje. Ako ne pristanete - nikom ništa. On mora u predračunu da kaže okvirnu cenu i ta cena ne sme konačno biti veća od 15 odsto - kaže Papović i dodaje da će NOPS tražiti i izmene i dopune zakona u smislu da se uvede mogućnost kolektivne tužbe:

- Nije isto ako potrošač pojedinačno tuži za jednu neispravnu viršlu ili mi tužimo za tone i tone viršla.

Petar Bogosavljević
foto: Medija Centar Beograd

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije kaže da je dobro rešenje i odredba kojom se zabranjuje direktno oglašavanje telefonom, faksom ili elektronskom poštom bez prethpodnog pristanka potrošača, kao i uvođenja "ne zovi" registra: - Ranije je bilo zabranjeno da se ostavljaju reklamne poruke u poštansku sandučad, ako je neko napisao da ne prima takav sadržaj, dok je u prethodnom zakonu postojala odredba da trgovac ne može da vam nudi robu pre nego što se predstavi, kaže ime firme i pita vas da li ste zainteresovani da primate tu informaciju. Sa ovim odredbama sistem je dodatno unapređen.

Petar Bogosavljević

Majstor više neće smeti da uzima prosečnu penziju

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije smatra i da uvođenje proračuna za pružanje usluga ne treba ograničiti samo za usluge čija je vrednost veća od 5.000 dinara:

- To je dobro rešenje, ali bi trebalo da se primenjuje i za manje iznose. Kao što trgovac u svojoj prodavnici ima istaknute cene, tako i majstori u svojoj radnji moraju imati cenovnik koji je dostupan. Serviser nekada ne može odmah da kaže koja će cena biti za, primera radi, popravku neke vodoinstalaterskog kvara, ali on mora dati okvirnu cenu koja konačno može biti uvećana samo za 15 odsto. On zna koliko košta posao koji radi i koliko će materijala potrošiti, te može da orjentaciono uradi cenu. Ne sme se dešavati da kao sada neki majstor dođe u toku noći i naplati 23.000 dinara, što je više od mesečne penzije koju korisnik prima.

Najvažnije odredbe

- Zabranjuje se direktno oglašavanje telefonom, faksom ili elektronskom poštom bez prethodnog pristanka potrošača i uvodi se registar potrošača "Ne zovi", u kom će biti oni koji ne žele da primaju pozive

- Majstori će biti u obavezi da za svaki račun koji je veći od 5.000 dinara naprave specifikaciju troškova i da tačno napišu šta moraju da urade ili kupe, kao i da navedu koliko će sve to koštati

- Ako je cena ugovorena bez izričite tvrdnje prodavca za tačnost proračuna, prodavac ne može da zahteva povećanje cene za više od 15 odsto proračuna

- U svakoj radnji će biti obavezno isticanje obaveštenja da je prodavac po zakonu dužan da učestvuje u postupku vansudskog rešavanja potrošačkih sporova pred telom koje će se formirati

- Reklamacija ne može biti odbijena zato što potrošač nije dostavio prodavcu ambalažu robe prilikom reklamacije

- Organizator će biti odgovoran za sve greške koje nastanu usled tehničkih nedostataka u procesu rezervisanja putovanja ili usluga

(Kurir.rs/Ružica Kantar)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track