DR PETROVIĆ ZA KURIR: Grip nećemo imati do kraja godine, ali evo zašto je JAKO važno da se vakcinišemo i protiv ovog virusa!
Foto: Ana Paunković, Profimedia

oprez

DR PETROVIĆ ZA KURIR: Grip nećemo imati do kraja godine, ali evo zašto je JAKO važno da se vakcinišemo i protiv ovog virusa!

Društvo -

Virus gripa nećemo imati do kraja ove godine, jer ga je potisnuo i potiskivaće ga koronavirus, koji je jači i snažniji i koji mu neće dati da se pojavi i opstane, kaže za Kurir epidemiolog dr Radmilo Petrović.

On kaže i da su mere koje koristimo protiv korone - maske, rastojanje i opšta higijena - isto tako efikasne protiv virusa gripa, pa čak i efikasnije nego protiv virusa korona. Uprkos tome što se do kraja godine ne očekuje epidemija gripa, naš čuveni epidemiolog smatra da se treba vakcinisati i protiv gripa.

imunizacija, vakcinacija, vakcina
foto: Shutterstock

- Treba se vakcinisati protiv gripa i pored toga što ga ne očekujemo, jer treba održati imunitet postignut vakcinacijom ranijih godina. Drugo, godinama mi brojni pacijenti govore da žure da prime vakcinu protiv gripa, jer kada je prime, cele zime nemaju nikakve respiratorne infekcije. To nespecifično zaštitno dejstvo influenca vakcine je naučno neobjašnjivo, ali je praksa pokazala da je tako. Samim tim, pretpostavka je da bi vakcina protiv gripa mogla delovati i na manje obolevanje od koronavirusa - objašnjava naš čuveni epidemiolog i dodaje da se virus gripa može pojaviti naredne godine - od januara do marta, ali da se može očekivati da će imati malu aktivnosti i da neće predstavljati problem.

Kurir.rs/R. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track