Najnovije vesti

PROFESOR KOČOVIĆ OTKRIO: Pomerio se pik četvrtog talasa, a evo kada nas očekuje najjači udar korone
Foto: Kurir Televizija Printscreen

posle naglog porasta broja zaraženih

PROFESOR KOČOVIĆ OTKRIO: Pomerio se pik četvrtog talasa, a evo kada nas očekuje najjači udar korone

Društvo

Zbog naglog porasta broja zaraženih u proteklim danima, prema matematičkim proračunima profesora informatike Petra Kočovića, pomerio se pik četvrtog talasa. Ujedno, porastao je i očekivani broj zaraženih u piku.

Kako je kazao, matematički model kojim je precizno prognozirao pik 3. talasa 2020. godine, navodeći da možemo očekivati i 8.000 obolelih u danu, sugeriše da se pik pomerio sa 20. septembra na 15. oktobar.

- Pik se u međuvremenu pomerio za 15. oktobar, zbog naglog rasta u prethodnih šest, sedam dana. Čim broj zaraženih naglo raste, onda se pomeraju i pik i kraj talasa. Broj zaraženih u piku sada bi mogao biti između 7.400 i 10.500 - rekao nam je ističući da precizna brojka zavisi od optimističnog ili pesimističnog scenarija.

Prethodno, 31. avgusta kazao je da će u piku biti 5.500 - 8.500 zaraženih, te da su ta i sledeća nedelja ključne, odnosno period do 11. septembra.

- Ovih dana beležimo veliki broj zaraženih, ali od 63. do 70. dana u trećem talasu smo isto beležili rekorde i veliki broj preminulih - kazao je navodeći da su se i ti podaci u međuvremenu promenili.

Do prošlog petka je, navodi, broj preminulih i zaraženih bio viši u četvrtom talasu. Sada je obrnuto.

- Sedamdesetog dana četvrtog talasa bio je 421 preminuli, a u trećem talasu za isti broj dana je 456. Sad je ipak nešto manje preminulih, 35 razlike - ističe dobru vest dodajući da se beleži i razlika od oko 5.000 zaraženih, za koliko "vodi" prošlogodišnji treći talas u odnosu na aktuelni četvrti.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja