PRIČAJU DA JE ČUDOVIŠTE, DOGOVARAJU SE DA JE BIJU: Teodora ima Daunov sindrom, zbog čega je često predmet torture vršnjaka
Foto: Profimedia

strašno

PRIČAJU DA JE ČUDOVIŠTE, DOGOVARAJU SE DA JE BIJU: Teodora ima Daunov sindrom, zbog čega je često predmet torture vršnjaka

Društvo -

Verovatno jedna od najvećih boli za roditelje dece sa smetnjama u razvoju je kada gledaju kako njihovog mališana drugari odbacuju zato što je različit. Upravo to je doživela Marija M., majka preslatke Teodore (10), umiljate devojčice koja ima Daunov sindrom i koja više od svega želi da se druži sa drugom decom.

Tako je bilo i tog dana, kada je Teodoru mama izvela na dobro poznato igralište ispred njihove zgrade. I ranije se dešavalo, kaže Marija, da deca ismevaju Teodoru i beže od nje, ali nikada na ovako grub i surov način.

- Teodora se sakrila u kućicu, a 5-6 dece je na kućici u začikavaju je. Ona misli da se igraju, a oni svašta pričaju, da je čudovište, "gledaj je, gledaj je kako obrće oči, hajde da je zadirkujemo". Ja ne reagujem, na metar sam od njih. Pustim da vidim dokle će. A oni počnu da se dogovaraju kako će, sledeći put kad izađe napolje, da je sačekaju ispred ulaza i da je prebiju. E, tu sam odreagovala - priča Teodorina mama Marija.

Deca, kaže, nisu ni primetila da je Marija sve vreme bila tu i kad su videla da im prilazi, odmah su se razbežala. Teodora, kao i svako dete sa Daunovim sindromom, nije shvatila da se desilo bilo šta loše, već se drugarima sve vreme smejala i radovala. Mariji je to slomilo srce.

- Njena neiskvarena duša ne može da shvati takvo ponašanje. Ona je mislila da je to nešto smešno, bilo joj je bitno samo da je s drugom decom, pa je na te uvrede još više poblesavila i smejala se. Htela sam da objasnim toj deci da to što je neko drugačiji, ne znači da je loš. Kakvi će oni ljudi sutra postati s ovakvim razmišljanjem - pita se Marija.

Da stvar bude gora, to su bila deca uzrasta 7,8, godina.

- Da su Teodorini vršnjaci, ne bi bilo problema. Oni je znaju, išli su s njom u vrtić i odmalena su naučeni da prihvate i dete koje je drugačije. To nam govori da je problem u sistemu. U sistemu koji ne neguje različitosti i koji ne omogućava da se deca sa smetnjama u razvoju istinski uključe u društvo, ovakvi incidenti često će se dešavati, a naša deca će rasti u loše ljude - upozorava ova mama.

I za kraj, ima za vas jednu važnu poruku koja glasi:

"Ako se smeješ detetu koje je drugačije, ono će se smejati sa tobom, jer njegova nevinost pobeđuje tvoje neznanje."

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track