POBUNA: Roditelji plaćaju i do 2.000 dinara za školski dinar, a ne znaju gde ide taj novac!
Foto: Shutterstock

netransparentnost

POBUNA: Roditelji plaćaju i do 2.000 dinara za školski dinar, a ne znaju gde ide taj novac!

Društvo -

U osnovnim i srednjim školama širom Srbije ovih dana počela je naplata takozvanog školskog dinara. Roditelji za ovu taksu plaćaju od 500 do 2.000 dinara, a mnogi još uvek ni ne znaju gde idu te pare i šta tačno škola radi sa tim novcem.

Početak svake školske godine predstvalja priličan udar na kućni budžet, jer roditelji pored udžbenika, svezaka, školskog pribora i jesenje garderobe, novac moraju da izdvoje i za razne druge stvari, pa tako i za đački dinar. To predstavlja poseban problem porodicama sa dvoje i više dece koje će morati da iskeširaju i do 4.000 dinara, ali, kako roditelji navode za Kurir, još više od plaćanja ih frustrira to što, u najvećem broju slučajeva, ni ne znaju za šta će se novac tačno upotrebiti.

đaci, škola
foto: Zorana Jevtić

- Sin mi je samo doneo popunjenu uplatnicu na kojoj u svrhi uplate piše "školski dinar za prvo polugodište 2021/2022", a iznos koji treba da se plati je 500 dinara. Pitao sam ga šta je to, za šta se uplaćuje. Nije znao da mi kaže. Rekao je samo da su mu to dali u školi da nam dostavi. Ne razumem, ako je školovanje u Srbiji besplatno, šta je to što moramo dodatno da plaćamo - objašnjava Zoran S. čiji sin ide u prvi razred osnovne škole u Beogradu (ime poznato redakciji).

Vesna L, mama učenice srednje škole u Beogradu pak platiće 1.800 dinara na ime "donacije roditelja".

- Rečeno nam je u školi da je na sednici školskog odbora usvojen predlog Saveta roditelja i doneta odluka o uplati donacije roditelja. Rečeno nam je da je to na dobrovoljnoj bazi, onaj ko neće ne mora da uplati. Navodno se ta sredstva usmeravaju na poboljšanje bezbednosti učenika i uslova rada u školi, ali ništa konkretnije od toga nam nije rečeno - kaže ova mama.

Ima i drugih primera

Škole traže od roditelja da donose sapune

Neke škole ne traže od roditelja školski dinar, ali traže od njih, posebno u osnovnim školama, da povremeno donose u školu i produženi boravak sapune, ubruse i toalet papir. Neke od škola dodatno naplaćaju i osiguranje deteta od povreda, a cena je uglavnom povoljna i iznosi oko 200 dinara za godinu dana.

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), kaže za Kurir da svaka škola koja ne objasni taksativno i transparentno za šta se novac koristi dovodi u opasnost instituciju školskog dinara, jer se to onda može smatrati zloupotrebom:

Jasna Janković
foto: Nebojša Mandić

- Škole generalno nemaju svoj novac i školski dinar se skuplja za potrebe škole koje ne pokriva ni republika ni lokalna samouprava. Ministarstvo prosvete isplaćuje zarade zaposlenima u osnovnoj i srednjoj školi, dok je lokalna samouprava zadužena za materijalne troškove, odnosno finasira kupovinu dnevnika, tabli, kreda, sunđera, administrativnih potrepština - papira, tonera... Međutim, postoje određene stvari koje ne finansira ni republika ni lokal, kao što je, na primer, popravka računara, kupovina baletskih cipelica za baletsku školu, kupovina zavesa za učionice, obezbeđenje koje je obavezno u srednjoj školi i koje radi u dve smene - navodi Jankovićeva i dodaje da visinu školskog dinara određuje Savet roditelja:

05:24

ĐAČKI DINAR NIJE OBAVEZAN! U jednom odeljenju roditeljima tražili čak 30.000 dinara, OTKRIVAMO GDE ODLAZI OVAJ NOVAC

- Roditelji treba da znaju da mogu vrlo aktivno da učestvuju u životu škole. Oni imaju puno pravo da pitaju gde ide njihov novac. Zloupotrebe su uvek moguće, a jedino rešenje za to je transparentnost, odnosno da se tačno u dinar zna koliko je novca bilo na računu i šta je i koliko tačno plaćeno.

U Ministarstvu prosvete kraktko su poručili za Kuri da savet roditelja svake škole ima parvo da donese odluku o uplati određenih sredstava na račun škole, ali ta odluka ne može biti obavezujuća za roditelje.

Suma nije zanemarljiva

Od školskog dinara do miliončeta

Iako cifra od 1.800 dinara, koliko "košta" školski dinar u nekim srednjim školama, ne deluje previsoka, kada bi taj iznos uplatilo 20 učenika jednog odeljenja došlo bi se do sume od 36.000 dinara. Ako se uzme da u jednoj generaciji ima šest odeljenja i da je u pitanju četvorogodišnja škola, dolazi se do sume od 864.000 dinara što uopšte nije zanemarljiva cifra.

Kurir.rs/Ružica Kantar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track