01:45

NAPADI NA LEKARE SVE ČEŠĆA POJAVA! Istraživali smo zbog čega pacijenti fizički napadaju medicinsko osoblje?! (VIDEO)

UZROK

NAPADI NA LEKARE SVE ČEŠĆA POJAVA! Istraživali smo zbog čega pacijenti fizički napadaju medicinsko osoblje?! (VIDEO)

Društvo -

Napadi na medicinske radnike postaju sve češća pojava, a poslednji u nizu dogodili su se na vakcinalnom punktu u Beogradu i tokom intervencije hitne pomoći u Kragujevcu. Istraživali smo šta može biti uzrok ovih napada i šta zdravstveni sindikati predlažu za rešenje ovog problema?

kurir televizija
foto: Kurir televizija

Radni dan započinju sa namerom da nekome spasu život. Međutim, u nekim neprijatnim situacijama pomoć se može ukazivati i samim medicinarima, pogotovo ako se susretnu sa isfrustriranim pacijentom. Osudu nasilničkog ponašanja pacijenata prema zdravstvenim radnicima čuli smo i na ulici.

- Šta mu je lekar kriv, valjda je došao čovek da ga izleči, zbog toga si ga zvao, a ne da ga maltretiraš i biješ -

- Neprijatna situacija, mislim da to ne bi trebalo da se dešava -

- Stvarno nije u redu da lekar bude napadnut od bilo koga - mišljenje je građana.

kurir televizija
foto: Kurir televizija

Da se fizički napadi na zdravstvene radnike ne mogu opravdati, smatraju i psiholozi, i dodaju da je razlog takvog ponašanja u nedostatku zdravstvene kulture naših pacijenata.

- U situaciji kada se traži zdravstvena ili lekarska pomoć, pojedinac ili porodica su u toj situaciji u stresu, samim tim kod takvih osoba postoji smanjena tolerancija na frustracije. Na primer čekanje, bilo hitne pomoći ili da se dobije terapija, može da predstavlja frustraciju koju pojedinac ne savlađuje - rekla je Vesna Tomić, socijalni psiholog.

kurir televizija
foto: Kurir televizija

Iz zdravstvenih sindikata poručuju da su izmene krivičnog zakonika i povećavanje kazni jedno od mogućih rešenja za nasilničko ponašanje pacijenata.

kurir televizija
foto: Kurir televizija

Osim dobijanja statusa službenog lica, medicinari bi svoju bezbednost mogli da poboljšaju i uvođenjem panik-tastera u zdravstvene ustanove koje bi aktivirali u slučaju opasnosti, dodaju u sindikatu.

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track