ANJINA MAJKA PEGLALA ODELCE ZA BEBU KAD JE ČULA DA JOJ JE ĆERKA UMRLA: Porodilju iz Pirota usmrtila korona
Foto: Facebook

TUGA

ANJINA MAJKA PEGLALA ODELCE ZA BEBU KAD JE ČULA DA JOJ JE ĆERKA UMRLA: Porodilju iz Pirota usmrtila korona

Društvo -

Porodilja Anja I. (23) iz Pirota umrla je juče od kovida u UKC Niš, svega dva dana nakon što je carskim rezom na svet donela zdravu devojčicu. Tragičnu vest o ćerkinoj smrti majka je čula dok je peglala odelce za tek rođenu unučicu.

Iako je delovalo da se Anjino stanje stabilizuje, u noći između četvrtka i petka naglo se pogoršalo, priključena je na respirator i intubirana. I pored svih napora lekara i nekoliko reanimacija, bitka za Anjin život je izgubljena.

Zoran Perišić
foto: Zorana Jevtić

Prof. dr Zoran Perišić, direktor UKC Niš, izjavio je za Kurir da je porodilja od 23 godine preminula u toj ustanovi posle nekoliko reanimacija.

- Nažalost, stanje žene od svega 23 godine, koja je iz Pirotskog okruga, naglo se pogoršalo, naši lekari morali su da je stave na respirator i intubiraju. I pored nekoliko reanimacija tokom čitave noći, ona je preminula. I lekari i sestre, sve osoblje je plakalo ko kiša - kazao je Perišić i dodao:

- Žena je bila potpuno zdrava pre nego što se zarazila koronom u trudnoći. Ali, nažalost, nije bila vakcinisana. Dva dana pre smrti, kada je stanje počelo da joj se pogoršava, porođena je carskim rezom u devetom mesecu trudnoće, rodila je svoje prvo dete, zdravu devojčicu od 3.400 grama.

U kući Ilića u Pirotu velika tuga, rodbina i prijatelji dolaze da izjave saučešće. A sve je bilo spremno za povratak Anje sa bebom iz bolnice. Anjina baka Verica jedva govori.

Baka Vera
foto: Kurir

- Moja Anja, moje sunce, bila je rođena za sve. Držala je kafić, studirala Ekonomski fakultet. Letos se udala i bila je spremna za jednu drugu stranicu života s čovekom koga voli i sa svojom bebom - priča za Kurir baka Verica.

Kaže da se Anji tu, u kući, stanje pogoršalo, da je počela da kašlje i povraća, a u subotu je prebačena u Niš.

- Bila sam zadovoljna što je šalju tamo, bolja je nega... Ali... Bila sam na stepenicama kada je njena mama peglala veš za bebu i odjednom sam čula vrisak. Javili su da je Anja umrla. To su strašne stvari koje nikome ne želim. Nijedan čovek to da ne doživi - rekla je baka Verica i kaže da se i deda, njen suprug, strašno potresao.

Baka se nadala da će njena unuka, kao i mnoge trudnice, to da prebrodi jer je bila jaka, snažna devojka.

00:15

ANJINA MAJKA PEGLALA ODELCE ZA BEBU KAD JE ČULA DA JOJ JE ĆERKA UMRLA: Porodilju iz Pirota ubila korona pošto je rodila devojčicu

- Anja se u trudnoći prolepšala, bila je nasmejana. Videla se snažna volja za životom. Posle svadbe su popravljali kuću, nešto oko kupatila, pa su uzeli stan od prijatelja. Videlo se koliko je bila srećna što priprema sve za početak jedne nove porodice. Nadala sam se da će sve do subote da prođe, a sad je kuća puna ljudi. Svi plaču, a niko ništa ne može - rekla je baka Vera.

Kazala je i da je Anja „imala podršku i lekara i sestara, da su svi bili uz nju“.

- Taman posla da krivimo nešto lekare - veli baka.

Anjin dever Nemanja K. nakratko je izašao iz kuće i vrlo tužan rekao da je Anja bila vesela devojka.

- Bila je kao lutka. Od prošlog novembra živeli su zajedno, svi smo bili srećni. Izvinite, ne mogu više da pričam.

Jedna od prvih komšinica kaže da je Anja bila dete za primer.

- Bila je mnogo srećna zbog bebe, ali, nažalost, nije dočekala da uživa sa svojim detetom i porodicom. Velika tuga - priča komšija.

TRUDNICE I PORODILJE KOJE JE UBILA KORONA OD POČETKA VAKCINACIJE I KOJE NISU BILE VAKCINISANE

7. aprila 2021. porodilja D. T. (29) preminula u KBC „Dragiša Mišović“ u Beogradu

l9. aprila I. M. (32) iz Kostolca preminula u četvrtom mesecu trudnoće u Opštoj bolnici Požarevac, bila je majka petoro dece

29. aprila porodilja M. P. (27) iz Zaječara preminula je u KC Niš, prethodno je rodila zdravu devojčicu

19. avgusta Milijana Radovanović (31) iz Vlasotinca preminula u sedmom mesecu trudnoće u kovid bolnici u Kruševcu

24. septembra porodilja Anja I. (23) iz Pirota preminula u UKC Niš, prethodno je rodila zdravu devojčicu od 3.400 grama

PREMINULE TRUDNICE I PORODILJE U VREME KADA NIJE BILO VAKCINE

21. jula 2020. porodilja A. P. (27) preminula u KC Niš nakon što je rodila sina, koji je preminuo odmah po rođenju

27. jul 2020. Brankica Ivanović iz okoline Vranja umrla u KC Niš, rodila je dečaka od 920 grama, koji je sada dobro

GINEKOLOG PROF. DR ANA MITROVIĆ

Najbolje primiti vakcinu između 10. i 20. nedelje trudnoće

Ginekolog prof. dr Ana Mitrović kaže za Kurir da se, nažalost, još jedan život ugasio kao posledica infekcije koronom u trudnoći.

Ana Mitrović
foto: Printscreen

- Još jedna mlada žena nije preživela tešku kliničku sliku korone. Svetske preporuke, a i moje lično, jesu da se trudnice vakcinišu s obzirom na nemogućnost da predvidimo kako će se infekcija kovidom završiti ukoliko se razvije teška klinička slika u trudnoći. Lično verujem da vakcinacijom tokom trudnoće trudnice smanjuju rizik od infekcije koronom ili od razvoja teških i opasnih formi ove podmukle i nepredvidive bolesti i tako štite sebe i njihove bebe - objašnjava za Kurir prof. Mitrović.

Preporuke su, navodi profesorka, da „Fajzerova“ i „Modernina“ vakcina mogu da se prime tokom trudnoće nevezano od starosti trudnice:

- Ali većina preporuka se odnosi na to da je najbolje vakcinu primiti između 10. i 20. nedelje trudnoće. Vakcina može da se primi i kasnije, kao i u periodu dojenja. Iskustva trudnica koje su se vakcinisale u mom okruženju su odlična, bez neželjenih reakcija ili sa vrlo blagim reakcijama koje nestanu za 24 do 48 sati od primljene vakcine, a to mogu biti osećaj umora, malaksalosti, blaže jeze i povišene temperature ili bol u ramenu.

(Kurir.rs/J. S. Spasić - M. Smiljković)

Štampano izdanje 25.09.2021.
foto: Kurir

DANAS POKLON U DNEVNIM NOVINAMA KURIR! KUVAR: TEMA BROJA: Jeste li spremili zimnicu?

Kuvar
foto: Kurir

Danas ćete uz dnevne novine Kurir dobiti na poklon KUVAR. Tema današnjeg broja je: Jeste li spremili zimnicu? Slani i slatki recepti koje morate da isprobate!

Bez mnogo muke: Sjajan recept za pekmen od šljiva iz rerne.

Dok je još ima: Paprika na sve načine.

Korak po korak: Krostata od šljiva.

Čekaju vas recepti za ukusna slana jela i slatke poslastice kao što su: najbolji domaći ajvar, šarena zimska salata, feferoni, kuvani paradajz, slatko od lubenice, džem od smokava, kompot od krušaka, gusti sok od grožđa i mnoga druga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track