DVA NARODA, BRAĆA PO STRADANJU: Zašto Srbi treba da pročitaju knjigu o Jermenima "Tajna Ararata"
Foto: privatna arhiva

ŠOK KNJIGA

DVA NARODA, BRAĆA PO STRADANJU: Zašto Srbi treba da pročitaju knjigu o Jermenima "Tajna Ararata"

Društvo -

Nezadovoljni ishodima suđenja za ratne zločine Turske tokom Prvog svetskog rata, pripadnici Jermenske revolucionarne federacije odlučili su da "uzmu pravdu u svoje ruke" i s tim u vezi pokrenuli su tajnu operaciju kodnog imena "Operacija Nemezis".

Prvi na listi osuđenih bio je veliki vezir Talat-paša, za kojeg se tvrdi da je izdao naredbu "Ubijte svakoga jermenskoga muškarca, ženu i dete bez ikakvoga obzira!". Njega je 1921. godine u Berlinu ubio Sogomon Tehlirian, koji je tako postao jermenski nacionalni junak.

Sogomonov otac živeo je u Valjevu, a on sam, posle suđenja u Berlinu na kojem je oslobođen, pod lažnim imenom da bi se zaštitio od turske osvete, zasnovao je porodicu i živeo u Beogradu do sredine četrdesetih godina, kada je otišao u SAD...

Zaven Der Hazarjan, Tajna Ararata
foto: privatna arhiva

Dr Zaven Der Hazarjan, lekar iz Valjeva, izdanak je loze Tehlirianovih. Proteklih decenija bio je aktivan u negovanju sećanja na slavnog pretka, a davao je i značajan doprinos negovanju veza između Srba i Jermena. Krunu ovih njegovih pregnuća predstavlja knjiga "Tajna Ararata", vodič kroz istoriju i geografiju Jermenije, "jermenski bukvar" kako ga je u recenziji nazvala prof. dr Snežana Aadamović.

Ali, informativni i edukatvni karakter ove knjige koja u naslovu sadrži ime svete planine, opisane u Bibliji kao mesto gde se nasukala Nojeva barka, samo je jedna strana ovog dragulja.

Zaven Der Hazarjan, Tajna Ararata
foto: privatna arhiva

Iako se nalazi u granicama današnje Turske, Ararat je nacionalni simbol Jermenije, i Zaven Der Hazarjan oko njega stilom darovitog pripovedača plete povest satkanu od sećanja na svoje pretke i doživljaje i snove savremenika pa se njegova "Tajna..." čitao kao napeti triler, koji čitaočevu pažnju drži do poslednje strane.

Jermeni i Srbi braća su po stradanju kroz istoriju. Njihove međusobne veze čvrste su i dugo traju - između ostalog, svoje prve knjige Vuka Karadžić i Njegoš odštampane su u jermenskom manastiru u Beču. Zaven Der Hazarjan svojim delom dodao je još jednu kariku lancu zajedničke sudbine. Bilo bi dobro da zapamtimo njegovu pouku da narod koji čuva svoje knjige i svoje pismo, čuva sebe!

M. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track