opasnOST NA SVE STRANE

U BEOGRADU MNOGO OBJEKATA LEŽI NA VIŠE OD 2.000 KLIZIŠTA: Frapantni podaci Građevinske komore Srbije

Beograd -

Posle velikog zemljotresa 1963. godine u Skoplju, i procedure za građenje objekata u Srbiji u skladu sa seizmološkim pravilima su vrlo jasne, a koliko se poštuju pitanje je za investitore koji naručuju građevinske projekte, za Kurir televiziju je rekao potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić.

"Svaki seizmolog se sastaje sa projektantima objekata visoke gradnje i daje koeficijente i predloge kako ti objekti treba da izgledaju. Pravila su stroga, tačno se preračunava gustina armature, kvalitet betona, kakva seizmička platna da budu, kakvo je stepenište prema geomehaničkim ispitivanjima. Takvi projekti idu na reviziju, komisije pregledaju i daju svoju saglasnost", objasnio je gost Pulsa Srbije i dodao da bi za svaki objekat trebalo da se zna spratna visina, gabariti, rastojanje između objekata usled eventualnog obrušavanja.

zgrada, urušena zgrada, Vračar, Vidovdanska ulica
foto: Zorana Jevtić

On je naglasio da se ova pravila stopostotno poštuju kod CIP, Građevinske direkcije Srbije, Energoprojekta.

"Međutim, divlja gradnja, na crno, projektantske firme za koje ne znam ko su i šta su, izazivaju sumnju da li stu objekti validni, da li mogu da se prime i legalizuju. Mi imamo masu objekata u Beogradu na preko 2000 klizišta koji su već sada problematični i opasni. Samo nadogradnje koje su rađene bez ikakvog plana, tehničkog prijema, projektant improvizuje nešto, zatim gustina i jurnjava za kvadratima, gde nije poštovan rastojanje u slučaju požara, zemljotrese, urušavanja", dodao je on.

U ovom trenutku imamo milion i 400 stambenih jedinica koji su zreli za rekonstrukciju, što znači ojačavanje zgrada, pregledanje statike, da li su potrebne mere zaštite, zaključio je Rodić.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

04:02

DA LI ĆE SE POREZ OBRAČUNAVATI RETROAKTIVNO? Iz sekretarijata za javne prihode tvrde da će LEGALIZACIJA BITI OLAKŠANA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track