SVE O VAKCINI MODERNA: Malo duže traju antitela nego kod fajzera, može i kao treća doza, A EVO KAD SE PRIMA DRUGA!
Foto: Shutterstock

STIŽE I PETO CEPIVO

SVE O VAKCINI MODERNA: Malo duže traju antitela nego kod fajzera, može i kao treća doza, A EVO KAD SE PRIMA DRUGA!

Društvo -

Srbija u oktobru dobija i petu vakcinu protiv koronavirusa - "Moderninu", koja je RNK, kao i "Fajzerova", a neka istraživanja govore da daje imunitet malo duže od ove potonje. Kao i sve ostale vakcine, i cepivo američke kompanije "Moderna" moguće je uzeti kao treću dozu i kombinovati ga s drugom vakcinom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da u oktobru stiže i peta vakcina u Srbiju - "Modernina" (sada imamo "fajzer", "sinofarm", "sputnjik V" i "astra zeneku"), a Vlada Srbije saopštila je prošle nedelje da dobijamo, kao donaciju, od Poljske 200.000 doza "Modernine" vakcine.

"Modernino" cepivo sadrži informacionu RNK kao i "Fajzerovo", ali druga doza se daje četiri nedelje posle prve, za razliku od "Fajzerove", gde je taj razmak tri sedmice. SAD i Velika Britanija je daju i deci starijoj od 12 godina, što mi činimo s "Fajzerovom". I što je, najvažnije, "moderna", prema nekim navodima, daje više antitela, koja traju malo duže nego "fajzer". "Moderna" ima 100, a "fajzer" 30 mikrograma informacione RNK.

vakcinacija, dr Milanko Šekler
foto: Zorana Jevtić

Virusolog dr Milanko Šekler objašnjava za Kurir da je "Modernina" vakcina sličnog principa kao i "Fajzerova", s tim što duže drži antitela. Ključ je, veli, možda u tome što je koncentracija informacione RNK veća kod "moderne".

- Ništa posebno se ne razlikuju "Fajzerova" i "Modernina", obe su RNK, jedino što se ispostavilo da antitela posle "Modernine" traju dva-tri meseca duže. Zato što ima veću količinu informacione RNK, proizvede mnogo više S proteina i time napravi i više antitela. I pošto njome postiže viši nivo antitela, ona i duže traju - kaže za Kurir Šekler.

Prazna priča

Nema veze sa sterilitetom

I prof. dr Dušan Popadić i dr Milanko Šekler ističu da su besmislene priče da RNK vakcine, pa i "Modernina", izazivaju sterilitet. Ljudi na te priče bez dokaza ne trebalo da se obaziru.

- Apsolutno nigde to nije zabeleženo - naglašava dr Šekler.

On dodaje da je "Modernina" vakcina apsolutno bezbedna, ali i da ima dosta vakcinalnih reakcija.

- Reakcije su malo drastičnije od "fajzera", zna da bude veći otok, bolnija ruka, temperatura, i to možda upravo zbog te veće koncentracije. Ali na stotine miliona doza je upotrebljeno i pokazano je da je apsolutno bezbedna. Koriste je u Švajcarskoj i drugim ozbiljnim zemljama, a o Americi već i da ne pričam. I kad stigne, naši građani je mogu uzeti i kao treću dozu - navodi Šekler:

- Glavna prednost RNK vakcina je što odmah počinje sinteza proteina, još u momentu davanja vakcine. Čim uđe u ćelije, odmah počinje da se stvara S protein, i organizam odmah dobija informaciju kako da stimuliše antigen i odmah stvara antitela.

I imunolog prof. dr Dušan Popadić objašnjava za Kurir da je "Modernina" vakcina vrlo slična kao "Fajzerova".

Dušan Popadić
foto: screenshot RTS

- Ona ima malo više RNK nego što je ima "Fajzerova" i duže je stabilna na višim temperaturama. Ne zahteva čuvanje na - 80 stepeni, već može na - 20, a u frižideru, na 2-8 stepeni, može da bude i mesec dana. Međutim, nisam siguran da daje bolji imunitet od "Fajzerove", vrlo su im uporedivi i tu je negde. Može se upotrebiti i kao treća doza - objašnjava prof. dr Popadić i dodaje da daje možda malo jače reakcije, ali je najvažnije da je bezbedna.

O MODERNINOJ VAKCINI

- sadrži 100 mg mRNK

- daje se 0,5 ml

- dve doze na 28 dana

- ako je potrebno interval između dve doze, može da se produži na 42 dana

- efikasnost je 94,1% počevši od 14. dana nakon prve doze

- u SAD i Britaniji odobrena i za decu stariju od 12 godina

(Kurir.rs/J. S. Spasić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track