KFOR NA JARINJU Da li su vojnici stigli da bi zamenili prištinske specijalce? Veljko Nestorović i Darko Obradović u Usijanju
Foto: Kurir

kurir televizijA

KFOR NA JARINJU Da li su vojnici stigli da bi zamenili prištinske specijalce? Veljko Nestorović i Darko Obradović u Usijanju

Politika -

Vojnici KFOR-a su se pojavili u blizini administrativnog prelaza Jarinje gde su već osam dana stacionirani pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije.

Gradonačelnici sa severa Kosova i Metohije su sa komandantom KFOR-a general-majorom Frankom Federičijem razgovarali o situaciji na Severu i zatražili pojačano prisustvo KFOR-a na prelazima, posebno na Brnjaku, zbog serije incidenata koje su u prethodnim danima izazivali specijalci ROSU.

Usijanje dana, Darko Obradović, Veljko Nestorović
foto: Kurir

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je da nije obavešten da će danas KFOR intervenisati na severu KiM, iako su pojedini mediji u Prištini to objavili.

Gosti "Usijanja" su Veljko Nestorović, urednik portala Kosovo online i Darko Obradović Institut za nacionalnu i međunarodnu bezbednost. Voditeljka i urednica emisije je Jelena Pejović.

Usijanje dana, Veljko Nestorović
foto: Kurir

- Ne možemo da tvrdimo da je KFOR došao na Jarinje da zameni prištinske specijalce, oni vrše redovne patrole, i najavili su da će patrolirati severom Kosova. Očigledno da je situacija eskalirala, a Aljbin Kurti traži izlaznu strategiju i očugledno je da je malo pritisnut od strane Vašingtrona, kaže Nestorović.

Usijanje dana, Darko Obradović
foto: Kurir

- Imali smo korektan intervju američkog izaslanika Eskobara koji je rekao da ne vidi ništa sporno da je pripadnici istog naroda kulturno povezuju, a SAD neće promeniti nikada svoj stav o nezavisnosti Kosova, ali Srbija ne sme izaći ponižena iz pregovora, i to se polako razume i zapadnim prestonicama, kaže Obradović.

- NATO ima obavezu da reaguje, i onda to prisustvo koje je pojačano je u funkciji da ne dođe do eskalacija, da se napravi neka vrsta razdvajanja i da se zaštiti srpsko stanovništvo, nama su na osnovu Kumanovskog sporazma vezane ruke, kaže Obradović.

- KBS ne može na sever Kosova, a ROSU može, treba damo da jave, a trenutno se oni ne razlikuju jedno od drugih, kaže Nestorović.

- Ovo pokazuje mnogo dublju stvar, da vremen ne stoji, procesi ne stoje, vidimo da svakog dana uslovi za Srbe su sve gori, da nikakva bolja vremena neće doći a problemi se gomilaju, upravo zato je važno da se potpisuju obavezujući ugovori, sve ono što ostane nedefinisano stvara probleme. Prioritet je predvidljivost odnosa i bezbednost srpskog stanovništva, kaže Obradović.

- Može biti neizvestan opstanak Kurtijeve vlade, može da mu se desi da ga Amerikanci sruiše sa vlasti, kaže Obradović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track