01:47

IVANA KARLIČIĆ STAŠEVIĆ: Familicid redak fenomen, evo ko bi mogao da počini takav zločin

profil ubice i samoubice

DIREKTORKA DR LAZA LAZAREVIĆ O FENOMENOLOGIJI: Ubistva, samoubistva, poremećaji, prepoznavanje i prevencija

Društvo -

Ceo region i dalje je u šoku posle stravičnog zločina koji se desio u noći sa petka na subotu u Zagrebu. Austrijanac Harald Kopic tereti se za ubistvo svoje troje dece. Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio je kako "na jedan takav događaj ljudsko biće ne može ništa u potpunosti pripremiti.

Šta se dešava u umu ubice i da li se na neki način može predvideti zločin, ili samoubistvo govorila je u Redakciji direktorka beogradske Klinike za psihijatrijske bolesti "dr Laza Lazarević" Ivana Stašević Karličić.

dr Ivana Stašević Karličić
foto: Kurir Televizija

"Osoba koja bi mogla nešto slično učiniti je sredovečan muškarac, višeg obrazovnog statusa, sa problemima zaposlenja, sa problemima u partnerskim odnosima, istorijom nasilničkog ponašanja. Vrlo često sa mentalnim smetnjama.", rekla je Stašević Karličić za fenomen familicidnosti.

Ona je navela da ovakve slučajeve mogu počiniti osobe koje imaju povezane poremećaje, ali i odvojene.

"Najčešće se radi o psihozi, depresiji, bolestima zavisnosti i poremećaja ličnosti", istakla je Stašević Karličić.

0011440961, samoubistvo, depresija, žena
foto: keith morris / Alamy / Profimedia

O tome da li narcističke crte mogu biti povezane sa ubistvom i samoubistvom, Stašević Karličić navodi da su i takve narcističke crte često udružene.

"Narcističke crte jedne ličnosti mogu biti inkoporirane u profil ubice. Narcističke crte su često udružene sa crtama antisocijalne ličnosti, tada govorimo o malignom narcizmu. Agresija sa narcizmom može biti autodestruktivna za okolinu. Narcizam je donekle poželjna, ali dok nije mala-adaptivna. Onda je u suprotnosti sa normama, moralom, zakonom. I može rezultirati ", rekla je Stašević Karličić.

dr Ivana Stašević Karličić
foto: Kurir Televizija

Kada je reč o majkama i očevima, Stašević Karličić kaže da nema razlike, ali da spomenute zločine češće čine muškarci.

"Mnogo češće ovo delo čine muškarci. Ako zanemarimo neke slučajeve dela protiv života i tela majki prema novorođenčetu, tu već imamo novi fenomen koji može da bude deo psihotične depresije u jednom toku do godinu dana. Ali može imati i karakteristike kulturnog, socijalnog i ekonomskog trenutka u kome se jedna osoba nalazi. U nekim subkulturama čedomorstvo je rezultat dela stigme žena koje su van bračne zajednice postale majke, koje su siromašne...", navodi Stašević Karličić.

Stašević Karličić ističe da ubistva i samoubistva čine osobe u afektu, ali da to nije jedini slučaj. Široka je lepeza razloga i prevencija, ali je najvažnije obratiti pažnju na ponašanje i paziti na reči, kao i na sliku koju plasiramo drugima.

"Svaka nagla izmena ponašanja u odnosu na neki prethodni obrazac,koja dovodi do poremećaja funkionalnosti jedne osobe, funkcionalnosti u interpersonalnim ralacijama, na poslu, celokupna izmena funkcionisanja koja ne ide u korist osobe, istorija nasilničkog ponašanja zaslužuje pozornost.", objasnila je Stašević Karličić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track