BAHATO! DECA SU SVE BRUTALNIJA JER SU ZANEMARENA: Stručnjaci za Kurir o bahatosti i poremećajima ponašanja kod školaraca
Foto: Printscreen, Kurir TV

STRAVIČNI SLUČAJEVI

BAHATO! DECA SU SVE BRUTALNIJA JER SU ZANEMARENA: Stručnjaci za Kurir o bahatosti i poremećajima ponašanja kod školaraca

Društvo -

To što je dete divno u kući i ljubazno se javi komšiji, a onda izađe napolje i nekome slomi vilicu, posledica je toga što ga je roditelj ispratio samo do kućnog praga, kaže sociolog Bojan Panaotović

Sve češće smo svedoci stravičnih slučajeva vršnjačkog nasilja i nedoličnog ponašanja dece, a poslednje dve nedelje posebno! Poslednji u nizu je brutalna tuča dve devojčice iz Smederevske Palanke, dok su vršnjaci navijali i potpirivali sukob.

Obavljivali smo i tekstove i o nakaradnom ponašanju maloletnica koje dele snimke seksa na Instagramu, zabeležili smo i divljanje učenika jedne srednje škole u Novom Sadu, koji su lomili inventar u učionici, kao i da su u Maloj Krsni dve učenice osmog razreda godinu dana mlađoj devojčici iščašile vilicu. Psihologinja Snežana Repac kaže da je suštinski problem što današnja deca nemaju osećaj za autoritet.

- Odnos dece prema društvenim mrežama nije zdrav jer nisu svesni posledica. Vuku ih emocije, impuls, žele nekoga da nasmeju, da se dokažu, nadmeću. Virtuelni svet je svet bezgranične slobode i ponašanja bez kočnica jer deci tamo nadležni i roditelji ne mogu ništa - kaže Repac, i ističe da to što nema kazne vodi u njihovu najdublju brutalnost:

- Ranije generacije su imale autoritet na preki pogled roditelja. Danas toga nema. Deca ne poštuju druge, roditelje, pa ni zakon. Sankcija se ne boje jer su svesni da čak ni nastavnik ne sme da im podvikne. Psiholozi i nastavnici tako često mogu da čuju od njih rečenicu "ne možete mi ništa", svesni da je to tako. Repac dodaje da se deca danas nasilja ne srame, već se njime i hvale. - Svesni su da će biti glavni ako urade nešto "originalno", na primer, brutalno nekoga prebiju. Taj poremećaj ponašanja njihova je odbrana. Ovo su napredne generacije koje sve dublje doživljavaju, a njih niko ne sluša i besni su jer niko ne radi sa njima. Roditelji i nastavnici nisu zainteresovani za njih, a deca u strahu i zbog svoje potrebe za opstankom rade sve što rade - kaže ona. Sociolog Bojan Panaotović za Kurir kaže da su deca bahata i brutalna jer upijaju tuđe šablone ponašanja.

- Deca su brutalna zbog onoga što gledaju. Ako su u rijalitiju videli da neko dobija pesnicu u glavu, uradiće isto, posebno jer sankcija nema. To što je dete divno u kući i ljubazno se javi komšiji, a onda izađe napolje i nekome slomi vilicu, posledica je toga što ga je roditelj ispratio samo do kućnog praga. Ključna stvar koja mora da se menja jeste pažnja koja se posvećuje deci i provera svih njihovih aktivnosti.

On dodaje da roditelji u svakom trenutku moraju znati šta im dete radi na telefonu, šta napolju, kao i sa kime se druže, da ne bi zapadali u probleme.

Mladi sve upijaju

Internet u dečjoj ruci isto je što i nož

Panaotović kaže da su decenijama sociolozi upozoravali da je savremena civilizacija zapravo civilizacija nasilja. - Era interneta i mreža donosi u društvenom smislu situaciju koja podseća na oštar nož u rukama čoveka.

Možete napraviti najlepši sendvič sa najlepšom salatom, a možete ubiti i čoveka istim tim nožem. Tako je i sa društvenim mrežama i savremenim medijima. Ono što čovek sluša, čita i upija, to i postaje, stara je mudrost - kaže Panaotović, dodajući da ne možemo puštati sve i svašta u medijskoj sferi, ne očekujući da mladi neće takva ponašanja da kopiraju i usvajaju jer nemaju socijalnu i psihološku zrelost da prepoznaju da je to loše.

HRONOLOGIJA

Užasno ponašanje maloletnika u samo 15 dana

28. septembar - Dve devojčice su se brutalno potukle ispred jedne osnovne škole u Smederevskoj Palanci. Na snimku se vidi kako se dve tinejdžerke fizički obračunavaju, čupaju za kosu, udaraju, obaraju na pod, dok njihovi vršnjaci sve to snimaju, pa čak i navijaju

27. septembar

- Na društvenoj mreži Instagram osvanuli su snimci devojčice do 14, 15 godina godina iz Srbije koje objavljuju svoje seksualne odnose sa vršnjacima! Klipove i fotografije mogu videti njihovi pratioci, potom u storije one postavljaju i snimke drugih devojčica, taguju ih uz poruke da oni koji zaprate te profile mogu videti još eksplicitnih scena 19. septembar - Učenici jedne srednje škole u Novom Sadu uleteli su u učionicu i lomili sve pred sobom da bi odgovorili na Tiktok izazov. Uništavali su klupe i stolice

16. septembar

- Trinaestogodišnja učenica Osnovne škole "Đura Jakšić" iz Male Krsne žrtva je stravičnog vršnjačkog nasilja u kojem je zadobila ozbiljne psihičke i fizičke traume, uključujući iščašenje vilice, zbog čega sada jede na slamčicu. Nju su, kako tvrdi njena majka S. D., napale godinu dana starije devojčice, učenice iste škole.

Kurir.rs / Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track