GRMI! MOĆNI RUSKI PVO SISTEMI STIŽU U SRBIJU: U oktobru zajednička vežba Slovenski štit
Za bezbedno nebo „Pancir S“ u dejstvu, Foto: Beta/Damir Banda

mODERNO

GRMI! MOĆNI RUSKI PVO SISTEMI STIŽU U SRBIJU: U oktobru zajednička vežba Slovenski štit

Društvo -

Iz Moskve bi, prema rečima stručnjaka, za ovu priliku trebalo da bude dopremljen sistem protivvazdušne odbrane „Pancir S“

Zajednička rusko-srpska vojna vežba „Slovenski štit“ održaće se u Srbiji sredinom oktobra 2021. godine, potvrdio je neimenovani vojni izvor za TASS i dodao da će u vežbu biti uključeni sistemi PVO „Pancir-S“, koji će stići iz Rusije.

Modernizacija

Tokom prethodne vežbe „Slovenski štit“, održane 2019, Moskva je prvi put upotrebila raketni sistem protivvazdušne odbrane S-400 izvan granica Rusije, a u vežbu je bio uključen i raketni i artiljerijski vazduhoplovni odbrambeni sistem „Pancir-S“, kao i sistemi „Neva-M1T“ i „Kub-M“ Vojske Srbije.

Nakon te vežbe, Beograd je nabavio sisteme „Pancir-S1“, a kasnije, 15. septembra ove godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je da je Beograd nabavio nadograđeni sistem „Pancir-S1M“.

- Novi „Pancir“ ima 5.000 metaka kalibra 30 milimetara u minuti, ovo može pokositi planine - ukazao je tada predsednik Srbije.

Ranije je Rusija isporučila Srbiji 30 tenkova T-72MS i 30 vozila za prevoz ljudstva BRDM-2MS, vrednih 75 miliona evra, a Vučić je najavio i da će prva pošiljka prenosivih protivtenkovskih raketa „kornet“ biti isporučena u Srbiju pre kraja ove godine.

Vlade Radulović
foto: Kurir televizija

Veliki značaj

Koliki je značaj ovih zajedničkih vežbi, za Kurir ocenjuje vojni analitičar Vlade Radulović.

- Predstojeća vežba snaga protivvazdušne odbrane oružanih snaga Srbije i Ruske Federacije predstavlja nastavak vojne saradnje između dve zemlje, a posebno interesantan segment i ovoga puta biće raspoređivanje ruskih sredstava ratne tehnike, konkretnije sistema PVO. Iako za sada nema zvaničnih najava, treba očekivati da će u Srbiju sasvim sigurno biti dopremljen sistem PVO „Pancir“, dok ostaje da se vidi da li će i ovoga puta u vežbi učestvovati sistem S-400. Dakle, reč je o nastavku saradnje i realizovanju zajedničkih aktivnosti na polju odbrane koja su od izuzetno velikog značaja za Vojsku Srbije, naravno, uz činjenicu da je neophodno imati u vidu da Srbija sprovodi politiku vojne neutralnosti i da kao takva mora voditi računa o balansiranju i saradnji kako sa Istokom, tako i sa Zapadom - naglasio je Radulović.

PLODONOSNA SARADNJA

Samo u 2019. čak 96 zajedničkih vežbi

Rusija je između 2018. i 2020. isporučila Srbiji i četiri helikoptera „mi-35M“, šest mlaznih aviona „mig-29“, 10 oklopnih vozila BRDM-2, tri transportna helikoptera „mi-17V-5“, kao i sistem PVO „Pancir-S1“. Kako je ocenio tadašnji ministar odbrane Aleksandar Vulin, borbena gotovost Vojske Srbije znatno je pojačana upravo zahvaljujući vojnotehničkoj saradnji s Moskvom. Rusija i Srbija su u 2019. godini održale 96 zajedničkih vojnih vežbi.

Kurir.rs/ Ivana Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track