03:01

ONI KOJI IMAJU KARDIOVASKULARNE BOLESTI, POJAVIĆE IM SE STARI SIMPTOMI, ILI ĆE SE POGORŠATI: Dr Srdić o bolestima srca i kovidu

KURIR TELEVIZIJA

DR SRDIĆ O OBOLJENJIMA SRCA I KOVIDU: Oni koji imaju kardiovaskularne bolesti, pojaviće im se stari simptomi, ili će se pogoršati

Društvo -

Danas se u svetu obeležava Dan srca. O važnosti očuvanja zdravlja kardiovaskularnog sistema i uticaja pandemije korona virusa govorio je dr Svetozar Srdić, internista kardiolog.

"Najopsežnija bolest je kardiovaskularna, koja nosi 54 odsto obolevanja i umiranja.", naglasio je doktor Srdić.

Ono što se savetuje, jeste preventiva ali i zdrav način života.

"Govorimo pacijentima da rade sve ono što samo im i dosad govorili, konkretno o srcu, a to je da povedu računa o telesnoj težini, da se kreću, trče, ili hodaju brzo, da se bave sportom i zdravo hrane . ", istakao je doktor Srdić.

korona, srce, srcani udar
foto: Shutterstock

Što se tiče uticaja Kovid - 19 na srce, doktor Srdić kaže da oboleli dobijaju simptome od srca češće nego inače, odnosno da imaju teže tegobe. Korona komplikuje bolesti koje pacijent ima.

"Oni koji imaju kardiovaskularne bolesti, pojaviće im se stari simptomi, ili će se oni pogoršati, ili će dobiti neke nove, među kojima su i aritmija, pogoršanje srčane slabosti", objasnio je doktor Srdić i dodaje da je preporuka odlazak kod kardiologa.

Svetozar Srdić
foto: Kurir Televizija

Svetski dan srca ustanovljen je 2000. godine, sa ciljem da informiše ljude širom sveta, da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti. Svake godine u svetu 18,6 miliona ljudi umre kao posledica bolesti srca i krvnih sudova, a procenjuje se da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona.

Svetska federacija za srce upozorava da najmanje 85 odsto prevremenih smrtnih ishoda može da se spreči kontrolom glavnih faktora rizika: pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja