SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ ZA KURIR: Peto dete nema prava na dečji dodatak! Zakon se poziva na stav SZO, evo i zbog čega
Foto: Zorana Jevtić

Dečji dodatak

SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ ZA KURIR: Peto dete nema prava na dečji dodatak! Zakon se poziva na stav SZO, evo i zbog čega

Društvo -

Povodom priče Violete Sremac, majke petoro dece iz Novog Sada, koja je 30. juna 2020. godine dobila rešenje u kojem se kaže da je njeno peto dete odbijeno i nema prava na dečiji dodatak prof. dr Slavica Đukić Dejanović, bivša ministarka za demografiju i populacionu politiku, rekla je za Kurir da se Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom poziva na Svetsku zdravstvenu organizaciju, koja ima dosta stručan stav o pitanju rađanja petog deteta, a samim tim i o pitanju ostvarivanja prava na dečji dodatak.

- To je jasan stav i kaže da je rađanje četvoro dece korisno i i podsticajno, a da rađanjem petog deteta majka preuzima rizik što se tiče zdravlja i deteta i majke. Stav predviđa da je četvoro dece u porodici optimalan broj dece da biste imali funkcionalno roditeljstvo, da biste imali interakciju sa detetom koja je potrebna za razvoj deteta.

Međutim, ukoliko majka u četvrtoj trudnoći rodi blizance, što nije čest slučaj, onda oba deteta, četvrto i peto dobijaju dodatak - objasnila je Slavica Đukić Dejanović.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track