MINISTAR DMITROVIĆ: Stav Svetske zdravstvene organizacije je da je PETO DETE RIZIK ZA MAJKU I DETE
Foto: Nemanja Nikolić

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju

MINISTAR DMITROVIĆ: Stav Svetske zdravstvene organizacije je da je PETO DETE RIZIK ZA MAJKU I DETE

Društvo -

Nakon teksta u Kuriru o Violeti Sremac, koja je odbijena za dečji dodatak na ime petog deteta jer je, kako je navedeno, "red rođenja deteta veći od propisane granice", dobili smo od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju odgovore na pitanja zbog čega postoji ograničenje na prva četiri deteta i da li to može i pod kojim uslovima da se promeni.

Poručili su da je prilikom donošenja Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom uzet u obzir stručni stav Svetske zdravstvene organizacije o pitanju rađanja petog deteta, a samim tim i o pitanju ostvarivanja prava na dečji dodatak za peto dete.

- Ovaj stav je eksplicitan i potencira da je rađanje četvoro dece korisno i podsticajno, a da rađanjem petog deteta majka preuzima rizik što se tiče zdravlja deteta i majke. Takođe, stav predviđa i da je četvoro dece u porodici optimalan broj dece za funkcionalno roditeljstvo i kvalitetnu interakciju sa detetom neophodnu za razvoj deteta.

Ukoliko majka u četvrtoj trudnoći rodi blizance, onda oba deteta, četvrto i peto, dobijaju dodatak - objasnili su iz ministarstva na čijem je čelu Ratko Dmitrović.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track