01:20

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Ekranitis postao velika PRETNJA, kod DECE ostavlja OŠTEĆENJA

KURIR TELEVIZIJA

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Ekranitis postao velika PRETNJA, kod DECE ostavlja OZBILJNA OŠTEĆENJA

Društvo -

Prekomerno gledanje u ekran mobilnog telefona ili televizora uskoro bi kod dece moglo da postane dijagnoza, upozoravaju stručnjaci.

Deca koja usred igrališta gledaju u telefon - sve se češće sreću.

"Provirivši preko ograde farme on ugleda prase, patka i kravu kako čitaju na suncu. Vuk nikada ranije nije video da životinje čitaju. Jesi li ti video?", čitala je Milena Milojević svom sinu, trudeći se sa sa njim provodi vreme kvalitetno.

ekranizacija
foto: Kurir Televizija

Korišćenje mobilnog mu, kaže, nije dozvoljeno ali je zato već priviknut na televizijski ekran.

"Mi smo televizijski ekran uveli kada je počelo vanredno stanje prošle godine tj. kada se epidemija pojavila, tako da smo tada gledali dugometražne crtaće bar jedan dnevno" , kaže Milojević.

Najčešći razlog zbog kojeg roditelji posežu za daljinskim je da bi se dete umirilo. Psiholozi kažu da tih nekoliko minuta mira, u detetovom razvoju donosi mnogo toga lošeg.

"Deca koja su izložena neumereno ekranima odnosno sadržajima imaju teškoće da se skoncentrišu na druge sadržaje. Drugo, isto tako, njihove kognitivne sposobnosti u smislu zamišljanja, korišćenja mašte i imaginacije, budu na ovaj način oštećene", objašnjava Nevena Čalovska Hercog, psiholog.

Rešenje je, poručuju stručnjaci, u ograničenju vremena pred ekranom.

Kurir.tv.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track