DOKTORA ĆE TROJKA SKUPO KOŠTATI? Lekaru iz Mladenovca preti ROBIJA zbog nepristojne ponude Danijeli, ali to nije sve!
Foto: Privatna Arhiva, Printscreen

ZBOG SLANJA SEKSUALNIH PORUKA

DOKTORA ĆE TROJKA SKUPO KOŠTATI? Lekaru iz Mladenovca preti ROBIJA zbog nepristojne ponude Danijeli, ali to nije sve!

Društvo -

Ukoliko nadležni organi utvrde da su optužbe Danijele Ranković (44), korisnice Gerontološkog centra u Mladenovcu, da ju je lekar te ustanove Igor Varga uznemiravao seksualnim porukama, doktor može biti suočen s krivičnim delom polno uznemiravanje i kaznom do šest meseci zatvora pa čak i zabranom rada do 10 godina, ocenjuju advokati za Kurir.

Danijela Ranković, Gerontološki Centar Mladenovac, Seksualno Uznemiravanje
foto: Kurir, Printscreen

Podsetimo, Danijela je u ispovesti za naš list tvrdila da joj je dr Varga slao neprimerene seksualne poruke, u kojima je komentarisao njeno telo i implicirao da želi da ima "trojku" s njom i doktorkom koja ju je lečila. Pisao joj je i kad je imao seks i s kim.

Na osnovu njenih navoda, advokat Nebojša Perović kaže da se može izvesti zaključak da se radi o krivičnom delu polno uznemiravanje.

Ivan Lazić

Krivična prijava

Ivan Lazić, psiholog u Gerontološkom centru u Mladenovcu, a koji je u ime Danijele Ranković njen slučaj prijavio nadležnima, ali i direktorki centra Branki Gajić, kaže za Kurir da je zbog toga direktorka protiv njega podnela krivičnu prijavu tužilaštvu.

Od direktorke centra juče nismo uspeli da dobijemo komentar.

- Ostaje na nadležnom tužilaštvu da utvrdi istražnim postupkom da li su navodi štićenice tačni. Ako dođe do suđenja, sud će utvrditi da li je bilo nedozvoljenih radnji u odnosu na lekarski poziv, odnosno teže ili lakše povrede lekarske časti u odnosu lekara prema pacijentu, a što je verovatno i definisano pravilnikom u Gerontološkom centru. Shodno tome, sud će odrediti i kaznu - objasnio je Perović za Kurir i podsetio:

- Za krivično delo polno uznemiravanje zaprećena je kazna zatvora do šest meseci ili novčana kazna. Okrivljenom za ovo krivično delo mogu se izreći i mere bezbednosti, među kojima je i mera zabrane vršenja poziva delatnosti koja ne može biti kraća od godinu dana i ne duža od deset godina - kaže Perović.

Predsednik Lekarske komore Srbije (LKS) Milan Dinić rekao je za Kurir da će LKS poštovati odluku suda i postupiti u skladu s njom ako se ispostavi da su navodi korisnice centra istiniti.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić smatra da je najblaže rečeno neprimereno bilo kome slati poruke sa seksualnom konotacijom, a kamoli da to radi lekar štićenici doma.

Danijela Ranković

Prete mi i ne daju da izađem iz doma

Danijela Ranković juče se požalila da dobija pretnje jer je javno govorila o seksualnom uznemiravanju u Gerontološkom centru.

- Pretili su mi da će da me premeste i izbace... Zabranili su mi da izađem iz doma. Trebalo je da dođem kod vas, ali su došli vozači i zabranili mi da idem. Previše toga znam i plaše se da to ne izađe u javnost - rekla je Danijela u uključenju u jutarnjem programu „Redakcija“ na Kurir televiziji.

- Ako se istragom utvrdi da su navodi štićenice tačni, onda na osnovu odluka suda ostaje na poslodavcu i lekarskoj komori da odluče koje bi bile sankcije u skladu za Zakonom o radu - rekao je Savić za Kurir.

Inače, inspekcija socijalne zaštite sprovodi inspekcijski nadzor povodom ovog slučaja, a ustanova i nadležno tužilaštvo ispituju navode oštećene.

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track