01:46

DA LI VI IMATE KAO JA 30.000 PACIJENATA? ŽALE SE SAMO PSIHIĆI: Atlas majstor tražio odgovor od dr Ristića

SUDAR ALTERNATIVNE I TRADICIONALNE MEDICINE

DA LI VI IMATE KAO JA 30.000 PACIJENATA? ŽALE SE SAMO PSIHIĆI! Atlas majstor u studiju postavljao ŠOKANTNA PITANJA dr Ristiću

Društvo -

Ponekad deluje da se putevi alternativne i tradicionalne medicine nikada ne ukrštaju. Odlazimo kod lekara kad smo bolesni ili, ređe, preventive radi. Gde nas izda tradicionalna, nadu polažemo u alternativnu medicinu. Da li sve mora biti crno – belo?

O ovome su govorili gosti Pulsa Srbije dr Miljko Ristić, kardiohirurg i Goran Simić, Atlas Majstor.

- Krug treba da se zatvori. Treba da se gledaju sve medicine. Sve što je dobro, čovek da prihvati. Šta je dobro, a šta je loše je filozofija. Svi su dovoljno stručni ili nije niko - rekao je Simić.

Jovan Simić
foto: Kurir Televizija

Na pitanje o stavu, dr Ristić je rekao da nije nepoverljiv što se tiče alternativne medicine.

- Moje lično mišljenje je da alternativna medicina sigurno može da pomogne. Samo što se danas alternativnom medicinom bavi i onaj koji zna nešto i onaj koji ne zna. Postoje zloupotrebe koje ruše ugled alternativnoj medicini. Mnogi zalutaju kod osoba koje ne poseduju ni jedan seftifikat. Svedoci smo da neko ko je išao više puta kod navodnog kiropraktičara je nezadovoljan i ima problema - objasnio je dr Ristić.

"NAMEŠTANJE ATLASA JE BEZBOLNO"

- Nameštanje atlasa je potpuno bezbolno i lekovito. Namešta se jednostavno. Meni treba dva do tri minuta da namestim atlas. Pripremim vratni deo, izmasiram mišiće i ligamente. Atlas je pršljen koji je težak 20 grama. Skoro da je najmanja kost u telu, a najviše problema pravi. Mnogi se rode sa izmeštenim atlasom - rekao je Simić.

Ipak, dr Ristić je rekao da se ne bi prepustio sagovorniku Simiću.

02:40

LEVO RAME PALO, DESNA NOGA VAM JE DUŽA, AJDE NA STO! Cirkus u studiju, atlas majstor dao dijagnoze voditeljima

- Iskreno, ne bih. Nikada nisam bio u tom razmišljanju - rekao je Ristić.

Dr Ristić se osvrnuo na priču iz studentskih dana.

- Išao sam na Mašinski fakultet, tu je bila gužva ispred, ali su sve bile starije osobe, što je mene začudilo. Međutim, tu je bila ordinacija jednog travara. Tu sam sreo dva profesora koji su završili Medicinski fakultet, a došli su da traže pomoć - ispričao je dr Ristić.

RIZICI OBE MEDICINE

- Nameštanje atlasa je dubinska masaža, akropresura. Radi se iz dve tačke, gde nema nikakvih nervnih završetaka. Iza vratnih žila nema ničega - rekao je Simić, dok je dr Ristić bio drugog mišljenja.

- Mislim da je nemoguće eliminisati bol ako niste pritisli nerv koji taj bol izaziva. Za duboke masaže je rizik da se povrede krvni elementi. Svi oni idu jedan pored drugog. U toku promašaja, može doći do oštećenja - tvrdi dr Ristić.

Dr Ristić
foto: Kurir Televizija

Ipak, Simić je bio uporan u nameri da do toga dolazi samo iz neznanja.

- Imam 30.000 ljudi, ne mogu da ne znam. Je l vi imate toliko pacijenata? - upitao je Simić doktora.

- Imam dosta pacijenata i 18.000 operacija. Ne možete neki put da izbegnete komplikacije. Svaki slučaj je za sebe - naveo je dr Ristić.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track