MINISTAR STEFANOVIĆ SA ADMIRALOM GOMEZOM: Potpisan Memorandum o razumevanju ministarstava odbrane Srbije i Španije
Foto: Ministarstvo odbrane

intenziviranje vojnotehničke saradnje

MINISTAR STEFANOVIĆ SA ADMIRALOM GOMEZOM: Potpisan Memorandum o razumevanju ministarstava odbrane Srbije i Španije

Društvo -

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se danas sa nacionalnim direktorom za naoružanje Ministarstva odbrane Kraljevine Španije admiralom Santjagom Ramonom Gonzalesom Gomezom. Tom prilikom potpisan je Memorandum o razumevanju između Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva odbrane Kraljevine Španije o saradnji u oblasti industrije, naoružanja i opreme, koji će omogućiti intenziviranje vojnotehničke i saradnje u oblasti odbrambene industrije. Ministar Stefanović poželeo je dobrodošlicu delegaciji Španije koja je danas posetila Sajam „Partner 2021“. On je istakao da je poseta španske delegacije, koju predvodi admiral Gomez, dobar nastavak saradnje i svega onog što je započeto prilikom posete delegacije našeg Ministarstva odbrane toj zemlji, a tiče se konkretnih projekata u vojnotehničkom domenu.

"Odnosi između Španije i Srbije su izuzetni i želim da se zahvalim Kraljevini Španiji na podršci koju pruža Republici Srbiji, na njihovom principijelnom stavu da poštuju i podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije, ali i na naporima koja dva ministarstva i naše institucije čine da jačaju našu vojnu i vojnotehničku saradnju. Naš sajam je dobra prilika da razgovaramo o konkretnim projektima, kojima možemo da unapredimo dalje korake u našoj saradnji. pogotovo kada se radi o artiljerijskoj municiji, kada se radi o raketnom gorivu, kada se radi o savremenim i budućim tehnologijama koje mogu da učine da naša vojska bude efikasnija, da zajednički projekti budu nešto konkretno, što će doneti korist i Srbiji i Španiji", izjavio je ministar Stefanović. Ministar je zahvalio admiralu Gomezu na tome što mu je bio izvanredan domaćin prilikom njegove posete Španiji, ali i na tome što će na čelu delegacije svoje zemlje posetiti štandove srpske odbrambene industrije.

Nebojša Stefanović
foto: Ministarstvo odbrane

"Naravno da smo imali priliku da razgovaramo i o konkretnim potezima, o zajedničkoj investiciji u projekte koji će u budućim godinama, verujem, biti od velike koristi za budućnost naše zemlje. Mi smo danas potpisali i Memorandum o razumevanju, koji je krovni sporazum. Ovaj važan memorandum omogućiće da naša saradnja u budućem periodu bude intenzivnija. Dogovorili smo i konkretne korake. I očekujemo, naravno, potpisivanje ugovora i o nabavci dva transportna aviona C-295, koje će Srbija kupiti od Španije, odnosno od Erbasa, kao i, naravno, nabavku većeg broja helikoptera H-145M", istakao je Stefanović. Prema njegovim rečima, reč je o saradnji od koje će koristi imati obe zemlje.

"Verujem da će se kroz naše aktivnosti i kroz aktivnosti koje ćemo preduzimati i u ovoj i u narednim godinama, pokazati da će domaća industrija, da će industrija Republike Srbije imati pravog partnera i da će to doneti korist i našoj zemlji i našim vrednim radnicima", zaključio je ministar. Direktor za naoružanje Ministarstva odbrane Kraljevine Španije admiral Santjago Ramon Gonzales Gomez istakao je da je prisustvo na sajmu „Partner 2021“ istovremeno velika čast i zadovoljstvo, kao i prilika da se sagledaju kapaciteti odbrambene industrije Srbije. Potpisani Memorandum predstavlja kamen temeljac koji će unaprediti buduću saradnju Srbije i Španije, istakao je admiral Gomez i dodao da sajam „Partner 2021“ predstavlja odličnu priliku za odbrambene industrije obe zemlje. Admiral Gomez je obećao da će se njegova zemlja potruditi da ispuni sve što je obećano u vezi sa nabavkom vazduhoplova. Kako kaže, to će biti pravi dokaz da dve zemlje zaista sarađuju na pravi način. Memorandum o razumevanju sa admiralom Gomezom u ime Ministarstva odbrane potpisao je pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track