01:29

ADVOKAT O SLUČAJU UNAKAŽENE ŽENE: Ima pravo na odštetu

novi detalji

SLUČAJ UNAKAŽENE MIRJANE IZ ŠVEDSKE: Hirurg joj spržio kapke, a stručnjaci alarmiraju MORATE DA ZNATE KOD KOGA IDETE POD NOŽ

Društvo -

Mirjana Tornfeldt (66), penzionerka iz Švedske, obratila se Kuriru jer je unakažena prilikom estetske intervencije podizanja kapaka, zbog čega joj je nakon pritiska medija hirurg ponudio pomoć, iako je to prvobitno odbio tokom postoperativnog toka kada su se javile komplikacije.

Advokatica Gordana Božilović gostujući u Jutarnjem programu Kurir televizije izjavila je da bi prilikom prvog kontakta sa pacijentom lekar prema zakonu trebalo da ga pregleda i da sprovede dijagnozu, a zatim da mu detaljno objasni tok operacije i postoperativnog perioda.

operacija
foto: Kurir TV

- Oni se konsultuju, ali je vrlo važno da lekar upozori na eventualne komplikacije, modrice, nateknuća ili duži postoperativni period jer svako drugačije odreaguje na materije koje nisu organske. Kad pacijent pristane, treba da potpiše dokumenet i ulazi u ugovorni odnos sa zdravstvenom ustanovom koja sprovodi operaciju - navela je Božilović i dodala da tada na snagu stupa Zakon o obligacionim odnosima koji daje prava i obaveza obema stranama.

01:05

SAVET ESTETSKOG HIRURGA PRE ODLASKA POD NOŽ: Jedna stvar je prioritetna

Igor Georgijev, specijalista estetke hirurgije, dao je savet našim ljudima i strancima koji dolaze iz inostranstva da moraju da znaju kod koga idu pod nož.

- Ovo je operacija kapaka koju je trebalo da radi kvalifikovani hirurg, specijalista plastične hirurgije ili oftamološki hirurzi. Počele su i procedure na kapcima koji nisu hirurške nego su korišćeni laseri sa kojima to ne može da se izvede i pacijenti dolaze u zabludu - pojasnio je Georgijev.

operacija
foto: Kurir TV

Specijalista je dodao da je problem i kad pacijent dođe sa nerealnim zahtevima.

Prema rečima advokatice Božilović, važno je da po pomenutom Zakonu lekar postupa po stručnosti, savesti i u skladu sa etikom.

- Pacijent kome je naneta šteta ima pravo na podnošenje građanske parnice i da traži materijalnu ili nematerijalnu odštetu. Novčana odšteta treba da pokrije cenu operacije, kupovinu lekova, troškove puta, smeštaja i ishrane - dodala je Božilović.

Dr Georgijev na kraju je na osnovu fotografija unakažene starice zaključio da je rez izveden kako treba i da je to izgled normalnog postoperativnog stanja.

operacija
foto: Kurir TV

Rukovodilac sektora za zaštitu prava pacijenata Mladen Belojević naglasio je da pacijenti mogu da se obrate savetniku pacijenata, zdravstvenoj inspekciji i lekarskoj komori.

02:43

ZAŠTITNIK PRAVA PACIJENATA: Evo kome možete da se obratite kada operacija pođe po zlu

- Zahteva se sprovođenje unutrašnjeg stručnog nadzora nad radnikom na koga se odnosi prigovor pri čemu se Leakarska komora upušta u ocenu stručnih medicinskih pitanja - istakao je Belojević.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:57

DUŠANU (29) VEŠTAČKO SRCE SPASLO ŽIVOT, PONOVO MOŽE DA HODA I GOVORI: Ova operacija je drugi put urađena na Institutu Dedinje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track