01:43

STOTINE TRUDNICA NA NOVOJ TELEFONSKOJ LINIJI ZBOG VAKCINE: Ovo su pitanja koja najčešće postavljaju

TELEFONSKA LINIJA ZA POMOĆ TRUDNICAMA

STOTINE TRUDNICA NA NOVOJ TELEFONSKOJ LINIJI ZBOG VAKCINE: Ovo su pitanja koja najčešće postavljaju

Društvo -

U poslednje dve nedelje, živote je zbog korona virusa i odluke da se ne vakcinišu izgubilo više porodilja i trudnica. Iz tog razloga je Klinika za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ pokrenula novu besplatnu telefonsku liniju za psihološku podršku ženama pre, u toku i nakon porođaja.

Direktorka Klinike dr Ivana Stašević Karličić za Kurir televiziju je rekla da prema nacionalnoj Strategiji zaštite mentalnog zdravlja Republike Srbije pod tačkom jedan jesu žene.

Dr Laza Lazarević
foto: Kurir TV

"Žene su posebna i važna društvena grupa, posebno one koje se spremaju za roditeljstvo i jesu u drugom stanju i one koju su nedavno rodile, uvek su interesantne za pitanje o mentalnom zdravlju jer se nalaze u osetljivom periodu života. Linija je promovisana nedavno, od tada smo imali stotinu poziva", započela je ona.

Dr Stašević Karličić navodi da je veliki broj ptanja o vakcinaciji.

"Najveći broj pitanja ubedljivo je na temu imunizacije jer živimo u periodu kada je velika smrtnost nevakcinisanih trudnica. One su jako osetljiva grupa, imamo nepoželjan broj smrtnih slučajeva, nisu se vakcinisale a nema prepreka za to", ponovila je ona.

Trudnice su osetljivije na kovid, tako da osim smrtnosti treba razmišljati o zdravlju poroda i kvalitetu života nakon porođaja, poručila je direktorka „Dr Laza Lazarević“.

"Vakcine su bezbedne, efikasne, nema nikakvog lošeg uticaja koji je do sada registrovan niti je teoretski predviđen", istakla je dr Ivana i dodala da ih građanke još pitaju o anksioznosti, depresiji i psihozi.

Broj servisa za zaštitu mentalnog zdravlja 0800309.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

11:57

OVO JE PRAVO VREME DA SE PORODILJA VAKCINIŠE! Dr Bjelović objasnio kada vakcina NEĆE IMATI POSLEDICE NA PLOD

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track