PREDOZIRANOST VITAMINIMA Dr Milenković: Prekomerni unos vitamina izaziva povraćanje, SRČANE ARITMIJE, KAMENJE U BUBREGU...
Foto: Shutterstock

NIŠTA NIJE BEZOPASNO

PREDOZIRANOST VITAMINIMA Dr Milenković: Prekomerni unos vitamina izaziva povraćanje, SRČANE ARITMIJE, KAMENJE U BUBREGU...

Društvo -

Vitamini C i D su i u protokolu lečenja pacijenta s kovidom 19 kao terapija, a mnogi ljudi ih i sami uzimaju preventivno. Međutim, ass. dr Marija Milenković, anesteziolog iz Urgentnog centra UKC Srbije, koja je trenutno koordinatorka kovid bolnice KBC Bežanijska kosa upozorava da vitamine treba uzimati u bezbednim dozama jer i oni znaju biti opasni ako se pretera s njihovim unosom.

Marija Milenković
foto: privatna arhiva

- Prekomerni unos vitamina izaziva mučninu, povraćanje, srčane aritmije, kamenje u bubregu i smanjuje funkciju imunosistema - ističe za Kurir dr Milenković.

Vitamin C, dodaje doktorka Milenković, je antioksidans bitan za smanjenje rizika od prehlade, kao i jačine i trajanja prehlade, kada do nje dođe.

- A kod osoba s teškim fizičkim stresom pojačava urođenu i stečenu imunost - kaže dr Milenković.

I vitamin D je jako važan, ali opet ako se unisi u bezbednim dozama.

- Istraživanje iz Kine pokazalo je da kovid pacijenti imaju znatno manju koncentraciju vitamina D. A velika studija u Britaniji da, ako se uzima tri puta nedeljno, tri meseca, čak devet puta smanjuje rizik od infekcije kovida - navodi dr Milenković.

(Kurir.rs/J.S.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track