ČUBRILO OBJAVIO NOVU PROGNOZU: Temperature ove nedelje idu iznad proseka, evo kada stižu prve kiše i zahlađenje
Foto: Zorana Jevtić

očekuju se jaki udari košave

ČUBRILO OBJAVIO NOVU PROGNOZU: Temperature ove nedelje idu iznad proseka, evo kada stižu prve kiše i zahlađenje

Društvo -

Narednih dana biće pretežno suvo ali prohladno, a od danas posle podne u košavskom području vetrovito, najavio je profesor geografije Marko Čubrilo.

U drugom delu nedelje očekuje se slabljenje košave i postepeno otopljenje, tako da bi kraj ovog i početak sledećeg meseca doneli relativno toplo vreme. Oko 2. novembra izgledna je promena sinoptike koja bi nam donela kišovito i malo hladnije vreme, naveo je Čubrilo na Fejsbuku.

- U ponedeljak tokom dana pretežno sunčano ali prohladno. Od sredine dana u košavskom području umeren i jak, na jugu Banata na udare i vrlo jak jugoistočni vetar košava, dok će duž Jadrana biti umerenog juga i istočnjaka, a na severu početi bura. Dnevni maksimum od 7 do 14 stepeni Celzijusa. U utorak i sredu nad najvećim delom regiona pretežno sunčano ali suvo, samo ponegde na jugu i jugozapadu regiona u utorak posle podne uz više oblaka moguća pojava slabe kiše - objašnjava Čubrilo i dodaje da će u košavskom području do srede posle podne biti vetrovito, kao i duž obale Jadrana.

Kako kaže, temperaturni minimumi će uglavnom biti iznad nule i trebalo bi da se kreću od -1 do 6 stepeni, dok bi se dnevni maksimumi kretali od 7 do 14 stepeni. Na moru i jugu regiona i do 18 stepeni Celzijusa.

- U drugom delu ove nedelje sa jačanjem ciklonske aktivnosti nad Velikom Britanijom ka nama bi se pokrenulo toplije strujanje te bi uz pretežno sunčano vreme dnevni maksimumi bili u postepenom porastu i za naredni vikend bi trebalo da se kreću od 13 do 19 stepeni Celzijusa, što je iznad proseka, dok bi prvih dana novembra bilo još toplije uz maksimume koji bi ponegde bili i oko 22 stepena Celzijusa. Tih dana bi ponovo počela jaka i olujna košava, kao i jugo na Jadranu - predviđa Čubrilo.

Kako kaže, oko drugog novembra treba očekivati naoblačenje, prvo na jugozapadu i zapadu regiona koje bi uslovilo mestimičnu kišu, a to naoblačenje bi se narednog dana proširilo i nad ostali deo regiona.

- Usledilo bi manje zahlađenje tako da snega ne bi bilo nigde ispod 1.300 metara nadmorske visine. Južni vetar bi polako oslabio i okrenuo na zapadni ili jugozapadni. Dalji razvoj sinoptike se razlikuje na dva glavna modela. GFS forsira jače zahlađenje, prolazan, planinski sneg, dok cluster ECMWF-a barem do oko 07.11. ima sinoptiku koja bi nam donosila kišovito ali relativno toplo vreme. To je svakao predalek period za oba modela, posebno što će oko 2.11. uslediti promena sinoptike - kaže Marko Čubrilo.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track