AKO PRIMITE FAJZER KAO TREĆU DOZU ZBOG PUTOVANJA OVO MORATE DA ZNATE: To ne garantuje ulazak u sve zemlje EU
Foto: Shuttertsock, EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Aleksandar Seničić, direktor Jute, za Kurir otkriva

AKO PRIMITE FAJZER KAO TREĆU DOZU ZBOG PUTOVANJA OVO MORATE DA ZNATE: To ne garantuje ulazak u sve zemlje EU

Društvo -

Pojedini građani koji su primili dve doze "Sinofarmove" vakcine odlučuju se da kao treću dozu prime "Fajzerovo" cepivo uvereni da će s njim moći da svuda slobodno putuju, jer mnoge zemlje Evropske unije ne priznaju kinesku vakcinu. Zbog toga ljudi misle da će treća doza biti ključni uslov za putovanja bez karantina i dodatnih potvrda, međutim, za sada nema nikakvih protokola o tome da li će treća doza "fajzera" biti dovoljna da se svuda putuje!

Seničić
foto: Dragan Kadić

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta, rekao je za Kurir da sa primljenom trećom dozom vakcine protiv koronavirusa turisti imaju validan "zeleni sertifikat" i mogu da putuju u sve zemlje koje prihvataju vakcinisane turiste, a takvih država ima dosta.

- Pre putovanja turisti moraju da provere šta je potrebno za ulazak u tu zemlju u koju žele da putuju. Na samom sertifikatu, kada ga skenirate, ne vide se vakcine koje je turista primio, već samo zeleni znak da je sertifikat važeći i aktivan. U papirnom obliku se jedino vidi koje vakcine je turista primio i kada. Veći deo zemalja EU ne priznaje "sputnjik", a jedan deo ni "Sinofarmovu" vakcinu. Zasad nema nikakvih protokola da li će treća doza "Fajzerovog" cepiva biti dovoljna da se svuda putuje. Nijedna država se do sada nije izjasnila o trećoj dozi - kaže Seničić i dodaje:

- Većina zemalja EU priznaje vakcine "fajzer", "moderna", "astra zeneka" ili "džonson i džonson", ali i "sinofarm", koju je potvrdila SZO. Nijedna od tih zemalja nije donela odluku o trećoj dozi, niti o pravilima koja će se prihvatati.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track