PROTIVNICI VAKCINA UGROŽAVAJU SVE: Kljukaju se lekom za lečenje parazitskih bolesti, dijagnoze im postavljaju laici na internetu
Foto: Shutterstock

napravili vajber grupu

PROTIVNICI VAKCINA UGROŽAVAJU SVE: Kljukaju se lekom za lečenje parazitskih bolesti, dijagnoze im postavljaju laici na internetu

Društvo -

Masovno se kljukaju lekom koji se koristi za lečenje parazitskih bolesti kod goveda, ovaca i svinja, a umesto lekara, dijagnoze im postavljaju laici na internetu

Dok antivakseri u Srbiji sumnjaju u bezbednost vakcina protiv korone, oni se, istovremeno, masovno kljukaju „ivermektinom“, lekom koji se koristi u veterinarskoj medicini za lečenje parazitskih bolesti kod goveda, ovaca i svinja! Savete kako da koriste „ivermektin“ razmenjuju na opskurnoj Vajber grupi, koja trenutno broji oko 11.500 članova, a da stvar bude gora, ovaj lek, nepriznat u Srbiji za lečenje kovida, daju i svojim najmilijima, među kojima ima i srčanih bolesnika, onkoloških pacijenata, ali i dece!

Ivermektin
foto: Printscreen

U grupi i medicinari

- Otac ima ugrađene stentove i od terapije uzima „kardiopirin“, „plaviks“ i „konkor“. Zanima me da li sme uzimati „ivermektin“ preventivno i na koji način? - pita jedna članica Vajber grupe „Ivermektin preporuke“, a da nebuloza bude veća, na ovoj grupi savete traže čak i neki zdravstveni radnici:

- Treba mi pomoć. Medicinska sestra sam. Suprug od petka ima temperaturu oko 38. Pio je „panklav“, ali je otišlo na 39, pa smo uključili „longacef“. Tri dana „longacefa“, danas četvrti dan, temperatura i dalje preko 39. Sve vreme pije i „ivermektin“ 0,4 po kilogramu. Neće kod lekara. Suvo kašljuca. Juče mu radila nalaze. Šta bih mogla da mu uključim pored „longacefa“? Hvala puno.

Uznemirujući je post žene koja je „ivermektin“ davala preventivno detetu.

- Suprug je kao pozitivan na nešto. Od prvog dana temperature je počeo sa „ivermektinom“ i svim suplementima. Ja uzimam preventivnu dozu. Dete od 5,5 godina se žalilo na glavobolju i njemu smo dali preventivnu dozu dva dana - ispričala je ona, dok je druga majka pitala članove da li njena ćerka, koja je dobila kovid, sme da pije „ivermektin“ s obzirom na to da su joj „lekari u bolnici rekli da nikako ne pije taj lek“.

Nažalost, ima i onih kojima se stanje nakon „ivermektina“ pogoršalo.

Ivermektin
foto: Printscreen

- Prvi dan sam popila 1,6 ml tečnog „ivermektina“, drugi dan tri tablete makedonskog od 3 mg - mučnina, vrtoglavica, gadljivost, metalni ukus u ustima, nesnosna glavobolja. Treći dan pet tableta od tri miligrama i halucinacije, košmarni snovi, ispadaju mi predmeti iz ruku. Uz njega pijem „pancef 400“. Verovatno sam omašila doziranje. Šta da radim dalje? - pita jedna žena, dok drugu interesuje da li je bela stolica normalna nakon osam dana korišćenja leka.

Niko ne preporučuje

Prof. dr Slobodan Janković, klinički farmakolog, podseća za Kurir da upotreba „ivermektina“ nije preporučena ni u američkim, evropskim, ni našim smernicama:

- Svi lekovi imaju i neželjena dejstva, a ona u određenom procentu mogu biti i veoma ozbiljna. Niko ne zna kada će taj procenat baš njega da snađe i nikome se ne preporučuje da na svoju ruku koristi lekove koji nisu zvanično odobreni.

R. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track