MINISTAR VULIN: Vežba Sistem 2021 prva velika vežba od vremena bivše Jugoslavije
Foto: Nemanja Nikolić

budžet MUP-a konstantno raste

MINISTAR VULIN: Vežba Sistem 2021 prva velika vežba od vremena bivše Jugoslavije

Društvo -

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin najavio je danas da će u petak, 5. novembra, na 50 lokacija u Srbiji biti održana vežba "Sistem 2021“ i da će pokazati da je Srbija velika, snažna i organizovana država koja je u stanju da se nosi sa problemima na čitavoj svojoj teritoriji.

Ministar Vulin je rekao da veličina predstojeće vežbe nije zabeležena u novijoj istoriji Srbije i da još od vremena Jugoslavije nisu rađene tako velike vežbe civilne zaštite koje treba da pokažu kako funkcioniše čitav sistem.

Vežba će, kako je precizirao, biti izvedena u istom trenutku na 50 lokacija u 24 grada i 26 opština i u njoj će učestvovati blizu 8.000 ljudi, pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Civilne zaštite, Gorske službe spasavanja, Crvenog krsta, Vojske Srbije, lokalnih jedinica različite namene.

Istakao je da će vežba sadržati realan scenario, dakle ono što može da nam se desi, sa specifičnošću svake lokalne zajednice u kojoj će biti izvedena.

- Biću prisutan na dva mesta - u Кragujevcu na jezeru i u Loznici na Drini. Tu ćemo prikazati reagovanje u slučaju velikih poplava, do spasavanja velikog broja ljudi na Drini, što je sve realan i moguć scenario - rekao je ministar Vulin.

Ministar je istakao da, šta god da se desi, pripadnici jedinica i organizacija koji učestvuju u vežbi moraju da budu tu i u stanju da zaštite građane i njihovu imovinu.

- "Sistem 2021" je prava prilika da to pokažemo i beskrajno sam ponosan na sve ove ljude, ovo se nije radilo od vremena Jugoslavije - rekao je ministar Vulin.

Zahvaljujući politici Vučića budžet MUP-a konstantno raste

Ministar Vulin istakao je da, zahvaljujući politici predsednika Vučića budžet Srbije, kao i Ministarstva unutrašnjih poslova konstantno raste, i najavio nova ulaganja u razvoj srpske policije, ali i značajno povećanje plata za njene pripadnike.

- Imali smo teške i bolne reforme i 2012. i 2014. godine, ali evo danas su se isplatile. Zahvaljujući politici predsednika Vučića, naš budžet je daleko puniji nego što je bio. Ministarstvo unutrašnjih poslova će nastaviti sa ulaganjem, na prvom mestu u standard svojih pripadnika. Naše plate u odnosu na prosek u Srbiji su zaista veoma velike, a biće i još veće i to je nešto što stvarno treba da nas raduje, ali znate kad vidite rezultate pripadnika Ministartsva unutrašnjih poslova, kad vidite da smo u ovih godinu dana razbili 21 organizovanu kriminalnu grupu, da smo razbili neke od najsurovijih klanova u Evropi, kada vidite da se zaista bezbednost na ulicama značajno poboljšava - vredi, vredi svako ulaganje u te ljude - poručio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Ministar policije je istakao da bez velikih ulaganja nema ni ozbiljne policije i da će srpska policija biti jedna od najopremljenijih.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track