06:46

OPREZ ZA VOZAČE! Prof. Vujanić objasnio kakve nas promene očekuju u novembru i januaru

novi propis

VAŽNA INFORMACIJA ZA VOZAČE! Profesor Vujanić objasnio kakve promene očekuju vlasnike vozila SPREMITE BAR 6.000 DINARA

Društvo -

Na svim vozilima od danas su obavezne zimske gume ili univerzalni pneumatici!

Ni registracija više neće biti ista jer će se prema najavama vozila od 1. januara oporezivati prema godini proizvodnje dok je do sada to bio slučaj na osnovu kubikaže.

- Mislim da je pošteno. Građani koji bolje zarađuju treba da više doprinose državi kroz poreze. Predloženi propis je da se automobili registruju shodno ceni koju imaju. Ali kako će se oporezivati npr. "fiat punto" star šest godina i tri meseca i šest godina i osam meseci - rekao je profesor Milan Vujanić u "Redakciji" na Kurir televiziji.

Vujanić smatra da je u današnjem sistemu registracije nepošteno oporezivanje u odnosu na kubikažu vozila i to ilustrovao na primeru C klase polovnog "mercedesa".

- Imate 2.148 kubika (200 D) ili benzinac od 1.998 kubika, ista karoserija, a razlika od 146 kubika košta za 40.000 više ukoliko želite da registrujete takvo vozilo - istakao je Vujanić.

Spremite bar 6.000 dinara

Miladin Koćalo iz AMSS rekao je da je od ranog jutra primetna navala na tehničke servise zbog zamene letnjih pneumatika.

- Ljudi čekaju poslednji momenat. Zbog lepog vremena možemo sačekati još neki dan - rekao je Koćalo i dodao da određen broj građana tokom prelaznog perioda koristi univerzalne gume.

Za skidanje i zamenu treba prema njegovim rečima izdvojiti 500 dinara po točku dok balansiranje košta od 2.000 do 3.000.

Stručnjak za saobraćaj je naveo tačne primere kada važi Zakon o bezbednosti saobraćaja što se tiče zamene pneumatika.

02:26

ZIMSKA OPREMA OBAVEZNA: Bezbednost u saobraćaju iznad svega

- Postoje univerzalni pneumatici, zimski i letnji. Zimske pneumatike možemo da vozimo i leti. Ukoliko nema snega na ulici mogu se voziti i letnji pneumatici - rekao je Vujanić.

Kako je istakao, važno je izbegavati vožnju zimskih guma leti i letnjih guma zima.

- Zimi se voze zimske gume jer drugačiji efekat daju pri kočenju i kontaktu sa asfaltom. Kada vozite leti zimske gume ponovo imate lošije efekte - rekao je Vujanić.

Podsetimo, mnogi automobili koji su osigurani kasko osiguranjem u slučaju nezgode, ukoliko ne poseduju odgovaraćuje gume, neće dobiti odštetu.

Vujanić je istakao da postoji mogućnost da se sneg zatekne u toku vožnje i apelovao je na vozače da ne kreću na duže trase ukoliko se nisu pripremili.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:28

BAHATI VOZAČ ZAUSTAVIO SAOBRAĆAJ NA NOVOM BEOGRADU, PA HTEO DA BIJE LJUDE: Parkirao mercedes NASRED puta da ode u pekaru (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track