ZVANIČNO OBAVEŠTENJE BATUTA, ZNA SE TAČNO KAD KO MORA DA PRIMI VAKCINU: Jedna grupa ide čak mesec dana pre svih na BUSTER DOZU
Foto: Shutterstock

VAŽNO DA ZNATE

ZVANIČNO OBAVEŠTENJE BATUTA, ZNA SE TAČNO KAD KO MORA DA PRIMI VAKCINU: Jedna grupa ide čak mesec dana pre svih na BUSTER DOZU

Društvo -

Ostаvljа sе mоgućnоst dа оsоbа која sе vакcinišе izаbеrе vrstu vакcinе која ćе biti primеnjеnа као bustеr dоzа

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut" zvanično je saopštio da je doneta preporuka da se treća doza vakcine protiv kovida može primiti nakon pet meseci od druge doze vakcina Fajzer, Sputnik i AstraZeneka i četiri meseca nakon Sinofarma. U saopštenju se navodi da je ova preporuka doneta na osnovu odluke Nacionalnog komiteta za Imunizaciju, a prema Stručnom medotološkom uputstvu za sprovođenje vanredne preporučene imunizacije u Srbiji.

Oni su na zvaničnom sajtu naveli da se za davanje buster doza vakcine protiv kovida-19 primenjuje se kod svih osoba kod kojih je završena primovakcinacija, obrazloživši detaljno za svaku od vakcina.

Naime, buster doza onima koji su primili dve doze Fajzer ili AstraZeneka daje se nakon najmanje pet meseci od davanja druge doze.

Takođe, pet meseci je period davanja dodatne, treće doze, kod osoba sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama, tačnije kod osoba koje su nakon najmanje 28 dana od druge doze primile Fajzer i Astra Zeneka vakcinu, kao dodatnu, treću dozu.

Za one koji su primili dve doze Sinofarm vakcine, buster doza daje se nakon najmanje četiri meseca od davanja druge doze.

Iz instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut" navode da osoba koja se vakciniše može da izabere vrstu vakcine koja će biti primenjena kao buster doza. Dodaju takođe da ukoliko se Sputnjik vakcina primenjuje kao buster doza, u tom slučaju se daje prva komponenta navedene vakcine.

Kurir.rs / Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track