MODERNA JE PETA VAKCINA U SRBIJI! Dr Kapuljica za Kurir o cepivu sličnom FAJZEROVOM: Može da bude buster doza posle svake vakcine
Nada Kuljić Kapulica, Foto: Printscreen

NOVITET

MODERNA JE PETA VAKCINA U SRBIJI! Dr Kapuljica za Kurir o cepivu sličnom FAJZEROVOM: Može da bude buster doza posle svake vakcine

Društvo -

"Fajzerova" vakcina je dozvoljena i za decu, a "Modernina" još nije odobrena za mlađe od 18 godina

U Srbiju je danas stiglo 200.000 vakcina "moderna" protiv virusa korona, koje je Srbiji donirala Poljska.

Kontingent vakcina vredan je oko četiri miliona evra. "Modernina" vakcina je peto cepivo koje je na raspolaganju građanima i između prve i druge doze razmak je 21 dan.

- Nova vakcina "moderna" je još jedno naše oružje u borbi protiv koronavirusa. U pitanju je vakcina koja je dosta slična "Fajzerovoj" vakcini, daje se takođe u dve doze, a pokazala se kao vrlo efikasna. Ako "Fajzer" kaže da je efikasnost njihove vakcine 95 odsto, "Moderna" ističe da je efikasnost njene vakcine 94 odsto - rekla je za Kurir virusologinja dr Nada Kuljić Kapulica i dodala da je jedna od osnovnih razlika "Fajzerove" i "Modernine" vakcine primena na mlađoj populaciji.

- "Fajzerova" vakcina je dozvoljena i za decu, a "Modernina" još nije odobrena za mlađe od 18 godina.

Dr Nada Kuljić Kapulica rešila nam je i dilemu "moderne" kao buster doze, tačnije, da li se ona može dati posle svake vakcine.

- Svaka vakcina može da se da iza svake. "Modernina" vakcina se može dati posle "fajzera" jer iako su slične, ipak se malo genetski razlikuju, pa imunitetu mogu dodati jači imunološki odgovor.

Kurir.rs / S. Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja