MOGAO SAM DA POGINEM, ALI TO NE BI BILO OD KORISTI: Tito je svojevremeno otkrio kada je bio u najvećoj OPASNOSTI
Foto: Profimedia

podsećanje

MOGAO SAM DA POGINEM, ALI TO NE BI BILO OD KORISTI: Tito je svojevremeno otkrio kada je bio u najvećoj OPASNOSTI

Društvo -

Život Josipa Broza Tita, nekadašnjeg predsednika Jugoslavije, za mnoge je i dalje misteriozan, njegov lik i delo još uvek žive na prostorima bivše Jugoslavije.

Da ga se sećaju i mlade i stare generacije govori i činjenica da tek poslednjih godina isplivavaju u javnost mnoge informacije za Broza, a koje nailaze na veliku pažnju i komentare ljudi svih uzrasta. Mnogima je poznat sukob Tita i Josifa Staljina. tadašnjeg lidera Sovjetskog saveza 1950-ih godina, oko Informbiroa, istočnoevropske organizacija komunističkih partija koja je delovala od 1947. do 1956.

Ipak, mnogi ne znaju da je Tito skoro 20 godina nakon tog sukoba ispričao da je znao da bi odluka o pristupanju Jugoslavije u tu organizaciju došla glave njemu lično.

Intervju Josipa Broza iz 1972. godine sa novinarom Zdravkom Vukovićem za mnoge je značajan i danas. Tito je novinaru priznao da je znao da ako ode na sastanak Informbiroa, gde su ga zvali Sovjeti, da bi poginuo:

– Ja nisam išao ni u Bukurešt ni u Kijev. Mogao sam da odem tamo da poginem, ali to neće korisno biti, tragedija će nastati onda – rekao je Tito tada.

Kurir.rs/Objektiv

bonus video:

00:53

PKS O KLIZIŠTU NA JUŽNOM BULEVARU: Izvođač radova nije ni registrovan za GRAĐEVINARSTVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track