05:27

ŠEF PREDSEDNIŠTVA RS U SRBIJI: Pravno nasilje se proglašava REFORMOM, srpski narod nikad ne donosi ODLUKE

ALARMANTNA SITUACIJA

TURCI SU RAZOČARANI U IZETBEGOVIĆA: RS je trn u oku BOŠNJAČKIH POLITIČARA, RATNE CILJEVE iz 1995. hoće da ostvare u miru!

Politika -

Članovi Predsedništva BiH posle sastanka sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, kao najvažnije poruke mogu da izdvoje da neće biti rata i da je prioritet održati mir.

Samo dan kasnije, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik otputovao je u Ankaru gde se sastao sa predsednikom Turske Redžepom Taipom Erdoganom. Njegova namera je da mu, kako je najavio, dodatno objasni situaciju u BiH, jer je navodno "dobijao jednostrane informacije".

Mlađen Cicović, šef Predsedništva Republike Srpske u Srbiji i Srđan Perišić, profesor me]unarodne politike, u Sceniranju će pokušati da odgovore na pitanja da li će Dodik uspeti da predstavi Erdoganu realnu situaciju u BiH? Kako će na to reagovati ostali članovi Predsedništva BiH i da li možemo da budemo mirni i verujemo u opstanak mira?

Usijanje
foto: Kurir Televizija

Cicović je naglasio da BiH funkcioniše kao retko koja država na svetu, tako da se ne poštuju Ustav, a došlo se u situaciju da se pravno nasilje proglašava reformom, da se u odlukama više od 260 visokih predstavnika, troje stranih sudija i dva Bošnjaka uvek pravili većinu u kojoj se srpski narod ništa ne pita.

"U BiH od samog početka izgradnje, od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i definisanja kao države dva entiteta i tri konstitutivna naroda, mi imamo jednu politiku iz Sarajeva koja je od početka bila jasna: da su nezadovoljni onim što je potisano u Dejtonu, ono što je osnovni dokument BiH na osnovu koga smo zajedno trebali da gradimo Bosnu, oni su pravnim nasiljem pokušavala da je kroje po svojoj meri, strateškim ciljevima i interesima", navodi Cicović i dodaje da je sa druge strane politika Republike Srpske koji se od početka zalagao za BiH definisanom u mirovnom sporazumu.

Usijanje
foto: Kurir TV

Perišić smatra da su odnosi između Dodika i Erdogana je sadržajani i prijateljski, od kada je dodik 2018. godine postao srpski član predsedništva.

"Turska je promenila stav prema Bosni. Ta spoljna politika je promenjena 2016. godine, posle pokušaja državnog udara kada je trebalo da bude ubijen. Ona pravi jednu distancu u odnosu na EU, Ameriku, Nato, kreće u intenzivnu saradnju sa Rusijom. U noći kada je bio udar na Erdogana podržao ga je Vučić, jedan od retkih koji su to uradili zajedno sa Putinom. Politika Sarajeva, oličena u Izetbegoviću i njegovoj stranci, je vodila neiskrenu politiku. Turci su razočarani u Bakira Izetbegovića", podvukao je Perišić.

Povodom Dodikove ofanzivne diplomatije, Cicović kaže da se svi zalažu za Dejtonski mirovni sporazum, ali da zbunjuje da neko ko dolazi iz Amerike, Nemačke, Engleske ne znaju pravno stanje u BiH, u šta on sumnja.

Usijanje
foto: Kurir TV

"Njihov interesi su mnogo jači od svega što mi iznosimo kao naše argumente. Bošnjaci to ne shvataju, da je i njihov i naš interes i cilj ono što će nam doneti boljitak. Nismo spremni žrtvovati mir za bilo koji cilj RS, ali je svako od nas spreman da se žrtvuje za ostvarivanje strateških interesa i onoga što je pozicija RS, dejtonskoustavna i dejtonska strukture BiH", kaže Cicović.

Perišić smatra da su bošnjački političari optuživanjem RS da kreće u ratnu secesiju zapravo želeli da dođe do intervencije Zapada.

02:21

TURCI SU RAZOČARANI U IZETBEGOVIĆA: RS je trn u oku BOŠNJAČKIH POLITIČARA

"Po mogućnosti da ona bude vojna. Oni to i sad priželjkuju. RS je trn u oku od samog Dejtona, već 26 godina su joj otimane nadležnosti. SDA i sarajevska politika nastoji da ratne ciljeve koje nije uspela da ostvari tokom rata, sad želi da to uradi u miru. Rat, nasilje, sukobi, samo su to izgovarali sarajevski političari, zahtevaju od NATO i zapadnih zemalja, Vašingtona, Brisela, Londona, da pod lažnim navodima da je RS krenula u ratnu secesiju, prizivaju krizu i dodatno dramatizuju situaciju", zaključio je prof. Perišić koji smatra da su te namere propale.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:38

DODIK: SPREMAN SAM DA SE ŽRTVUJEM ZA REPUBLIKU SRPSKU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track