SVE O KOVID SERTIFIKATIMA PO EU PRAVILIMA: Evo po čemu se razlikuju od dosadašnjih i da li još možemo da koristimo domaće potvrde
Foto: Rts Printscreen, Shutterstock

OD PETKA NA PORTALU E-UPRAVE

SVE O KOVID SERTIFIKATIMA PO EU PRAVILIMA: Evo po čemu se razlikuju od dosadašnjih i da li još možemo da koristimo domaće potvrde

Društvo -

Građani Srbije će od petka ujutru na portalu e-Uprave moći da preuzmu digitalne zelene certifikate koji su kompatibilni sa pravilima Evropske unije.

Direktor Kancelarije za e-Upravu Mihailo Jovanović je rekao za RTS da će sve vakcine koje se daju u Srbiji biti uključene u novi certifikat. Istakao je da je uvođenjem kovid propusnica znatno povećan broj prvih vakcina, za oko 70 odsto, kao i da je trenutno vakcinisano 56,7 odsto punoletnih građana Srbije.

Direktor Kancelarije za e-Upravu Mihailo Jovanović rekao je da je jučerašnja odluka Evropske komisije o priznavanju kovid potvrda iz Srbije stupila na snagu i da je potrebno 48 sati da se prilagode tehnički sistemi Evropske unije.

"Što praktično znači da od petka ujutru očekujem novu elektronsku uslugu na portalu Elektronske uprave koja će podrazumevati izdavanje digitalnih zelenih sertifikata koji će biti EU kompatibilni", kazao je Jovanović.

Mihailo Jovanović
foto: Printscreen/RTS

Naveo je da se novi certifikati razlikuju od onih koji su dosad bili izdavani.

"Imaju poseban ku-ar kod, poseban izgled, a za svaku vakcinu i test izdaje se posebna potvrda i poseban papir", naglasio je Mihailo Jovanović.

Naglasio je da će sve vakcine koje se daju u Srbiji biti uključene u certifikat.

"Evropska agencija za lekove ima svoje preporuke, zemlje članice EU na različite načine donose odluke i od zemlje do zemlje zavisi koja zemlja priznaje koju vakcinu. U svakom slučaju, svi podaci o svim vakcinama koje se primaju u Srbiji će biti i u tom EU sertifikatu", objasnio je Jovanović.

Naveo je da će građani Srbije sa novim certifikatom moći da uđu u sve zatvorene prostore u zemljama EU za koje je potreban certifikat, ali i u 22 zemlje van EU koje su pristupile tom sistemu.

"Građani i dalje mogu da koriste domaće potvrde"

Jovanović je objasnio da građani i dalje mogu da koriste domaće potvrde, a da će novi certifikat biti potreban onima koji putuju u države članice Evropske unije, a najavio je i da će biti uvedene dve nove mobilne aplikacije.

"Jedna, specifična za očitavanje evropskih sertifikata. Svako od nas će moći da ih očita, ali tu aplikaciju će koristiti i inspektori i Uprava granične policije kada neko iz EU želi da dođe u našu zemlju, jer imamo potpunu kompatibilnost svih sistema. Takođe, postojaće i druga aplikacija gde će naši građani moći svoje evropske zelene sertifikate da očitaju i čuvaju u toj aplikaciji, kao neka vrsta e-novčanika", naglasio je Jovanović.

Komunalna Policija, digitalni sertifikat, kovid propusnica
foto: Damir Dervišagić

Dodao je da će od sledeće nedelje i novi certifikati biti dostupni za izdavanje u poštama širom zemlje.

"U Srbiji vakcinisano oko 56,7 odsto punoletnih građana"

Govoreći o vakcinaciji, Mihailo Jovanović je rekao da je uvođenjem kovid propusnica znatno povećan broj prvih vakcina, za oko 70 odsto.

"Trenutno je u Srbiji vakcinisano oko 56,7 posto punoletnih građana Srbije. Ono što je interesantno da je najviše onih u starosnoj grupi od 31 do 45 godina, što pokazuje da su konačno i mlađi građani krenuli da se vakcinišu, što je dobar put ka sticanju kolektivnog imuniteta", kazao je Jovanović.

Istakao je da u pojedinim lokalnim samoupravama ima pomaka u vakcinaciji.

"Imamo gradove i opštine kao što su Preševo, gde je 76 posto, Priboj 67, Mali Zvornik 64, Kladovo 63 i Beograd 61 posto punoletnih građana već vakcinisano. Nažalost, imamo i one koji su ispod 33 posto, to su Tutin, Lajkovac, Mionica, Novi Pazar, Ub i Ljig", rekao je Mihailo Jovanović.

(Kurir.rs/RTS)

BONUS VIDEO:

04:44

SRBIJA OD DANAS IZDAJE EU KOVID SERTIFIKATE: Kazne za falsifikatore do 5 godina zatvora

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track