02:55

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Ginekolog o velikoj prokuženosti mladih HPV infekcijom

PORAŽAVAJUĆa statistika

SEKSUALNO OBRAZOVANJE HITNO UVESTI OD PRVOG RAZREDA: Stručnjaci upozoravaju da imamo sve više JEZIVIH PROBLEMA među mladima

Društvo -

Veliki broj abortusa i maloletničkih trudnoća i prokuženost mladih HPV infekcijom i drugim polno prenosivim bolestima ukazuju da je potrebno uvesti kontinuiranu edukaciju o reproduktivnom zdravlju.

Specijalista ginekologije i akušerstva dr Božana Stepanov predlaže da se krene od najranijeg uzrasta.

"Od predškolske ustanove, nižih razreda osnovne škole, a naročito u adolescenciji gde mladima treba pružiti informacije o reproduktivnom zdravlju i kontracepciji kako bismo smanjili udeo neželjenih trudnoća i polno prenosivih bolesti", istakla je dr Stepanov u jutarnjem programu Kurir televizije.

Dr Bozana Stepanov
foto: Kurir TV

Umesto radionica i predavanja koja se povremeno organizuju u školama ili u okviru savetovališta domova zdravlja, koje prema pravilu posećuje mali broj mladih, naša sagovornica smatra da bi trebalo kreirati redovnu nastavu u školama.

"Da li će to biti poseban predmet koji će zvati zdravstveno vaspitanje ili će biti implentiran u okviru biologije, činjenica je da obrazovanje moramo da usmerimo na te teme. Kad budemo imali dobru edukaciju u najranijem uzrastu, nećemo imati poražavajuću statistiku", zaključila je specijalista.

Stepanov je naglasila da smo visoko rangirani u svetu kad su u pitanju HPV infekcije i generalno infekcije koje se prenose seksualnim putem kod mladih do 24 godina.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:54

SVAKI ŠESTI PAR U SRBIJI SE BORI SA ZAČEĆEM: Šta kažu žene koje su prošle kroz proceduru vantelesne oplodnje (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track