Najnovije vesti

SVAKI SEDMI OSNOVAC JE PUŠAČ: Prvu cigaru zapale u šestom ili sedmom razredu! Srbija druga u Evropi po BROJU UMRLIH od raka pluća
Foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

poražavajući podaci

SVAKI SEDMI OSNOVAC JE PUŠAČ: Prvu cigaru zapale u šestom ili sedmom razredu! Srbija druga u Evropi po BROJU UMRLIH od raka pluća

Društvo

Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" pokazuju da više od trećine stanovnika Srbije, čak 37 odsto odraslih puši.

Svaki sedmi osnovac je pušač i prvu cigaretu zapale već u šestom ili sedmom razredu. Polovina studenata su pušači. Zbog toga je i statistika u vezi sa obolelima od raka pluća u našoj zemlji - poražavajuća. Svake godine u našoj zemlji od karcinoma pluća oboli 6.500 ljudi, a umre njih 4.600.

- Pacijenti se kasno jave lekaru, to je najveći problem. Jave se kada je bolest u trećem ili četvrtom stadijumu, a tada hirurgija ne pomaže. Tada je jedino moguće dati citostatike koji pomažu samo da se dočeka kraj. Ako se bolest otkrije u prvom ili drugom stadijumu, hirurgija je visokoefikasna - kazala je ovog jutra na televiziji K1 dr Snežana Bojanić, pomoćnica Pokrajinskog sekretara za zdravstvo.

Zbog ovako sumorne i zabrinjavajuće statistike Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo pokrenuo je pilot projekat skriniga, a sve aktivnosti koordinira Institut za plućne bolesti Vojvodine.

- Rak pluća javlja se u najvećoj meri nakon pedesete godine života. Cigarete su ključni faktor rizika za nastanak bolesti. U poslednjih deset godina svega devet odsto obolelih od raka pluća su bili nepušači. Međutim, u okviru skrininga kroz koji je do sada prošlo 1.200 osoba, svega četiri odsto pušača kazalo je da se brine da će oboleti od kancera. Kod nas je pušenje široko rasporostranjeno i društveno prihvatljivo. Cilj nam je uvođenje nacionalnog skrininga - izjavila je dr Bojanić u "Uranku".

Zabrinjavaju i podaci Instituta za plućne bolesti Vojvodine koji pokazuju da je u prethodnih deset godina broj obolelih od kancera pluća veći za 12 odsto.

- Još je strašniji podatak da je tokom prethodne decenije čak 55 odsto više žena među obolelima. Ova bolest nažalost nema nikakve simptome u ranoj fazi, brzo se razvija i brzo daje metastaze. Skener pluća otkriva bolest, jer rendgen ne može da locira promene i senke koje su manje od jednog centimetra. To znači da rendgen pokaže senku neke dve godine od nastanka bolesti, a to je već kasno. Skener bolest otkriva odmah, i najmanju promenu – objasnila je dr Bojanić.

Skrining

Pomoćnica Pokrajinskog sekretara za zdravstvo dr Snežana Bojanić, istakla je da izabrani lekar preporučuje skrining.

- Sve opšte bolnice opremljene su skenerima tako da je pregled dostupan. Skrining bi trebalo raditi jedanput godišnje, a važno je da ljudi znaju i da niskodozni skener ima deset puta manju dozu zračenja i da je potpuno bezbedan – rekla je dr Bojanić na K1.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja