Najnovije vesti

Godišnjica smrti Patrijarha Irineja
00:27

Godišnjica smrti Patrijarha Irineja

hram svetog save

GODINU DANA OD SMRTI PATRIJARHA IRINEJA: Poglavar koji je završio Hram Svetog Save

Društvo

BEOGRAD - Godinu dana prošlo je od smrti Njegove Svetosti patrijarha srpskog Irineja. Izabran je za patrijarha 22. januara 2010. godine odlukom Izbornog sabora Srpske pravoslavne crkve, a ustoličen je u beogradskoj Sabornoj crkvi 23. januara, odnosno 3. oktobra u Pećkoj patrijaršiji.

Patrijarh Irinej rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju dobio je ime Miroslav. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku.

Po povratku iz vojske ubrzo biva postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora oktobra meseca 1959. godine u manastiru Rakovica, od strane Njagove Svetosti Patrijarha srpskog Germana, prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Istog meseca na dan svete Petke, 27. oktobra 1959. godine, u crkvi Ružici na Кalemegdanu biva rukopoložen u čin jeromonaha.

Godišnjica smrti Patrijarha Irineja
00:27

Godišnjica smrti Patrijarha Irineja

Patrijarh Irinej

Dok je kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji službovao biva upućen na postdiplomske studije u Atinu. 1969. godine biva postavljen za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog, odakle se pak vraća u Prizren i biva postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije.

Sa te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa njagove svetosti patrijarha srpskog sa titulom Episkopa moravičkog. Godinu dana kasnije 1975. godine izabran je za Episkopa niškog.

STIPENDIJE U SPOMEN NA IRINEJA

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije objavio je da SPC danas u spomen na patrijarha Irineja, koji je preminuo pre godinu dana, pokreće godišnju stipendiju za najbolje studente sa fakulteta osnivača Univerziteta u Beogradu.

"U njegov spomen, a baštineći duh prethodnih pokolenja posebno brigu o školovanju mladih, odlučio sam da danas objavimo konkurs za godišnje stipendije studentima završne godine onih fakulteta koji su osnivači Univerziteta u Beogradu: Pravnog, FiloZofskog, Tehničkog, Medicinskog i Bogoslovskog fakulteta", naveo je Profirije na Instagramu.

Srpska prosveta, obrazovanje u srpskom narodu, počelo je u srpskim manastirima, u srpskoj crkvi, od Svetog Save pa dalje svih svetih Nemanjića, kazao je Porfirije i dodao da je i u vreme otomanskog ropstva prosveta očuvana u manastirima.

On je istakao da kao patrijarh i univerzitetski profesor, želi da nastavim tu tradiciju, prvo u malom obimu, a narednih godina, kako se nada, u mnogo većem obimu, jer je to izraz podsticaja, solidarnosti, međusobne podrške pre svega dobrim studentima, ali i solidarnosti među fakultetetima.

Uslovi konkursa biće objavljeni u ponedeljak na zvaničnom sajtu SPC.

Porfirije je danas u kripti Hrama Svetog Save lslužio iturgiju i pomen povodom godinu dana od smrti patrijarha Irineja.

Na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog.

Čin ustoličenja arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog gospodina Irineja izvršen je 23. januara 2010. godine, na svetoj arhijerejskoj liturgiji u sabornom Svetoarhangelskom hramu u Beogradu. Svetu arhijerejsku liturgiju je služio njagova svetost patrijarh srpski g. Irinej uz sasluženje svoje braće arhijereja, sveštenika i đakona, kao i predstavnika Ruske i Grčke crkve.

Patrijarh Irinej nasledio je na čelu SPC-a patrijarha Pavla po opštem mišljenju najvoljenijeg poglavara u novijoj istoriji crkve što je samo po sebi bio veliki izazov.

Poglavar u vreme društvenih mreža

Verski analitičar Željko Injac podseća da je patrijarh Irinej bio na čelu crkve i u vreme kada društvene mreže imaju veliki uticaj na shvatanje svačijeg lika i dela.

-Ne možemo poreći da se društvene mreže često prelivaju na medije. Pitanje je kakav bi odnos naroda bio prema patrijarhu Pavlu da su društvene mreže postojale tokom ratnih devedesetih godina – kaže Injac.

Ovako je govorio patrijarh Irinej

O Kosovu...

„Uvek sam govorio da u rešavanju problema na Kosovu prvi uslov treba da bude bezbedan povratak 250.000 Srba, proteranih od 1999. do 2004. godine. Međunarodna zajednica treba da pomogne najpre po tom pitanju, pa tek onda organizuje razgovore o drugim temama“.

„Naša teška rana danas je Kosovo. Sveta srpska zemlja koje se ne smemo odreći, jer će nas stići kletva Svetog cara Lazara i ostalih kosovsko-metohijskih mučenika. Prokleće nas istorija i muke svih postradalih na Kosovu. To ne smemo po cenu života“

1 / 8 Foto: Uroš Arsić Mondo

O jedinstvu i ljubavi...

„Jedinstvo se ostvaruje kroz ljubav, pa se molimo gospodu da nam ovu vrlinu daruje u svetu punom duboke mržnje. Hlađenje ljubavi prema Bogu ima za posledicu mržnju ljudi jednih prema drugima“

O Republici Srpskoj...

„Republika Srpska je srpska država, a u našim srcima kuca ljubav prema srpstvu i Svetome Savi“,

O patrijarhu Pavlu...

“Patrijarha Pavla sam upoznao znatno pre nego što je postao patrijarh. Karakteristično za njega je da je nastavio način i stil života koji je uzeo kao monah. Živeo je jednostavnim i prostim životom, nikada nije tražio da bude služen, bio je skroman u svemu, u ponašanju, u kontaktu sa ljudima, u odeći i hrani... Njegove reči su bile saglasne sa životom koji je vodio. To je ono što sam naučio od njega”

Kurir.rs/Blic

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track