25:42

KORONA ĆE SE USTREMITI NA DECU! Pedijatar objasnio razlog za dolazak SLEDEĆEG TALASA među najmlađe

struka

KORONA ĆE SE USTREMITI NA DECU! Pedijatar objasnio razlog za dolazak SLEDEĆEG TALASA među najmlađe

Društvo -

Povećan je broj respiratornih infekcija, pneumonija, a počela je i sezona gripa, istakao je dr Vojislav Lekić, načelnik Bolnice za pedijatriju "Dr Olga Popović Dedijer" koja pored Zemunske bolnice služi za lečenje non-kovid pacijenata među decom.

"Poslednjih nekoliko meseci roditelji su usplahirani, jer su deca bila u velikom broju inficirana i bolesna, bilo ih je na respiratoru, kao i beba, a imali smo nažalost i smrtne slučajeve. Virus je pošast", istakao je dr Lekić u jutarnjem programu Kurir televizije.

Lekić je podvukao da struka smatra da deca starija od 12 godina mogu da se vakcinišu, tako da i on preporučuje.

"Kažu, primio vakcinu, pa umro. Pa izađeš i iz crkve, pa umreš, pa ti nije crkva kriva. To možda nema nikakve veze sa vakcinom u masi slučajeva, nego narod to voli, teorije zavere. Čak i da ima 27.000 slučajeva smrti od vakcine, a koliko ih je umrlo od kovida?", pita se Lekić.

Dejan Ilinčić, Vojislav Lekić
foto: Kurir TV

Dr Dejan Ilinčić, subspecijalista endokrine hirurgije u privatnom sektoru, smatra da je u pitanju poljuljano poverenje u čitav sistem.

"Pacijenti nas pitaju šta mislimo o vakcini. Neželjeni efekti su mogući i nešto što mi radimo nosi rizik", dodao je dr Ilinčić i naglasio da su non-kovid pacijenti najveće žrtve jer nemaju gde da se leče.

Od četiri KBC tri su bila u kovid sistemu.

"Kovid-19 je nova bolest i mi se učimo u hodu. Sada znamo mnogo više, bolje reagujemo. Virus se kao i svako živo biće na svetu bori da preživi tako što mutira. Biće i sledećih talasa s obzirom na to da su deca nevakcinisana i da su glavni prenosioci. Kad se vrate iz škole i vrtića njih najviše ljubimo. Zato za dete od 17 godina, koje je već odrasla osoba fizički, zašto ne dati cepivo? Za mlađe će pokazati vreme", kaže dr Lekić.

Dejan Ilinčić, Vojislav Lekić
foto: Kurir TV

Pedijatar Bolnice "Dr Olga Popović Dedijer" kaže da su postkovid oblici isti kod odraslih i dece.

"Svaki virus napada sve organe. Nema pasoš da ne ulazi u neke organe. Probiotici pomažu za organe u stomaku. Tanko crevo je najveći imuni sistem u organizmu čija je površina veličine teniskog terena kad se ispegla", otkrio je dr Lekić.

Dr Ilinčić je zaključio da je kovid ukazao na najslabije tačke zdravstvenog sistema.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

03:19

KOVID SERTIFIKATI: Gde ćemo moći da putujemo?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track