NIKAKO NE UZIMAJTE ANTIBIOTIK NA SVOJU RUKU! Direktorka Farmaceutske komore za Kurir: OVO SHVATITE KRAJNJE OZBILJNO!
Tatjana Šipetić, direktorka Farmaceutske komore Srbije, Foto: Printscreen/RTS

BUDITE ODGOVORNI

NIKAKO NE UZIMAJTE ANTIBIOTIK NA SVOJU RUKU! Direktorka Farmaceutske komore za Kurir: OVO SHVATITE KRAJNJE OZBILJNO!

Društvo -

Neophodno je da situaciju shvatimo krajnje ozibljno i da svako preduzme i sprovodi odgovarajuće korake - rekla je ona

Na simpozijumu "Racionalna upotreba antibiotika i propisivačka praksa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti" ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da u Srbiji antibiotike sada koristimo mnogo manje i da imamo izuzetno veliki pad u periodu od 2015. do 2020. godine.

On je istakao da je promet antibiotika za sistemsku upotrebu u 2020, u prvoj godini epidemije koronavirusa, povećan samo 10 odsto.

Tatjana Šipetić, direktorka Farmaceutske komore Srbije, za Kurir je podsetila da neracionalna upotreba antibiotika pomaže bakterijama da razviju različite mehanizme odbrane i postanu otporne na dejstvo antibiotika.

- U tom slučaju lekovi gube sposobnost da ubiju mikroorganizme ili spreče njihov rast i razmnožavanje. Upravo zbog toga dolazimo u situaciju da je izbor odgovarajućeg antibiotika sužen a situacija se pogoršava sa pojavom novih sojeva bakterija, koje su istovremeno rezistentne na tri ili više grupa antibiotika. Neophodno je da situaciju shvatimo krajnje ozibljno i da svako preduzme i sprovodi odgovarajuće korake.

- Lekari da se prilikom propisivanja antibiotika pridržavaju aktuelnih vodiča i smernica, naši sugrađani da ni u jednoj situaciji ne uzimaju antibiotik samoinicijativno, a farmaceuti da osiguraju pravilnu upotrebu savetovanjem pacijenata prilikom izdavanja antibiotika, isključivo uz lekarski recept“.

Kurir.rs / Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track