13:45

VESNA RIVAS NEĆE U RAT SA DEMONIMA: Nalazimo se u GADNOM SMO VREMENU, nastupaju ogromne pormene! Ovako se treba zaštititi!

magija

KO SU LJUDI SA UROKLJIVIM OČIMA?! Najlakša meta su im deca, bolesni, trudnice i porodilje! Evo kako možete da se zaštitite!

Društvo -

U narodnoj religiji Srba osobe sa urokljivim očima važe za one koje imaju posebne moći da ureknu pogledom, te da nanesu nažao drugoj osobi, njenoj imovini ili stoci.

O ovome je u jutarnjem programu Kurir televizije govorila Vesna Rivas numerolog, astrolog i beli mag.

"Verujte kad kažu "urokljivo oko", zaista, to je neka negativna energija, to ne znači da je taj čovek ili žena loša koja je prišla detetu ili bolesnom, nego je to ta negativna energija sa kojom je neko došao. I sama nauka priznaje parapsihologiju i sama religija, kroz molitve i mantre, prepoznaje negativnu energiju", rekla je Rivas i dodala da se protiv nečistih sila treba moliti Svetom Vasiliju, Svetom Kiprijanu i Justinu i Bogomajčici sa sedam mačeva.

Vesna Rivas
foto: Kurir TV

Ona otkriva da se od zlih sila i negativne energije u mnogim kulturama štiti crvenim koncem ili ćilibarom.

Osoba sa urokljivim očima, po našoj tradiciji, ne mora da svesno želi zlo, veruje se da može i nesvesno da urekne salvom pohvala, divljenja i zavisti, smatraju etnolozi.

Na najvećem udaru urokljivih očiju su nemoćni, odnosno deca i bolesni, trudnice i porodilje.

Iz tog razloga je u mnogim krajevima Srbije, Crne Gore i Hercegovine bio rasprostranjen običaj da se deci obuvaju čarape različitih boja ili da se jedna čarapa obuje naopako, kako bi prvi pogled urokljivih očiju pao na njih. Takođe, zaštitu je moglo da pruži i drvo u koje bi se kucnulo, kako bi negativne sile prešle na njega, ili bi se nečistom pljuvačkom i rečima "pu, pu, pu" poništavala moć urokljivca.

drago kamenje, amajlija
foto: Promo

Amajlije su, takođe, imale zaštitnu ulogu i najšeće su se izrađivale od belog luka, bosiljka, leske, tise i gloga, a verovalo se i da se odlaskom kod vračare urok mogao skinuti.

Do kraja nedelje, podsetimo, Kurir će kroz serijal tekstova približiti priču o verovanjima i tajnama magije i razotkriti brojne nepoznanice - saznaćete koje su to prema narodnom predanju nečastive sile, kako im se vračare priklanjaju, a kako suprotstavljaju, koja božanstva poštuju i šta čine da nesreću prenesu, a šta da ljudima pomognu u bolesti.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

05:50

POZNAVALAC VLAHA TVRDI DA MAGIJA NE POSTOJI: Kult mrtvih jako izražen, pokojniku čak namenjuju JUTARNJU ROSU I POJ PTICA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track