NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Danas 2.180 novozaraženih, preminula 53 pacijenta, a ovo su kovid brojke po gradovima Srbije
Foto: Shutterstock, Printscreen/covid19.rs

bilans

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Danas 2.180 novozaraženih, preminula 53 pacijenta, a ovo su kovid brojke po gradovima Srbije

Društvo -

BEOGRAD - U prethodnih 24 sata na korona virus registrovano je 2.180 novozaraženih.

kovid statistika
foto: Printscreen/covid19.rs

Preminula su 53 pacijenta, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi 191 oboleli. Testirano je 16.034 građana.

Tačno u 15 sati zaseda Krizni štab čije nove odluke očekujemo a na dnevnom redu sednice verovatno će se naći novi omikron soj, odluka o zimskom raspustu i moguće produženje važenja kovid propusnica.

Ministar Lončar je poručio da zasad nijedna odluka nije doneta i da građani ne treba da se zbunjuju.

Evo kakva je danas situacija sa koronom po gradovima Srbije...

Vranje

Od 327 testiranih osoba na kovid 19 sa teritorije Pčinjskog okruga, 43 su zaražene koronavirusom, poslednji su zvanični podaci Gradskog štaba za vanredne situacije. Analize su pokazale da je 35 novoobolelih iz Vranja, po 3 iz Bujanovca i Bosilegrada i 2 iz Vladičinog Hana. U ostalim opštinama Pčinjskog okruga nisu zabeleženi novi slučajevi zaražavanja kovidom 19. U kovid bolnicama ZC Vranje hospitalizovano je 66 pacijenata, svi su pozitivni na koronavirus i sa upalom pluća, dok je na kiseoniku 49 pacijenata. Na bolničko lečenje primljeno je 9 pacijenata, a otpuštena su četiri. Dva pacijenta poslata su za Surdulicu. Za pacijente u kovid bolnicama slobodna su 92 mesta. U Kovid ambulanti za decu pregledano 51 dete. Urađena 23 antigenska testa. Rezultati su potvrdili da je pozitivno 4 dece, uzrasta 7 do 19 godina.

Vranje, vakcinacija
foto: Kurir.rs/T.S.

Iz Zdravstvenog centra u Vranju saopštavaju da je, uz saglasnost predsednice Vlade Republike Srbije i Ministarstva zdravlja, od 1. decembra 2021. godine, omogućena vakcinacija stranih državljana svim dostupnim vakcinama u Republici Srbiji, u skladu sa Stručno-metodološkim uputstvom za sprovođenje vanredne preporučene imunizacije protiv COVID-19 u Republici Srbiji. Ograničenja se ne odnose, kako na vrstu vakcine, tako i na dozu vakcine. Od početka imunizacije zaključno sa poslednjim novembarskim danom u Vranju je dato ukupno 111.686 doza svih vakcina. T.S.

Čačak

Na kovid odeljenjima čačanske bolnice tokom protekla 24 sata preminuli su muškarac i žena iz Čačka starosti 77 i 69 godina. U četvrtom talasu korona zaraze, od sredine jula do danas, preminula su 244 pacijenata iz Moravičkog okruga – 177 iz Čačka, 36 iz Ivanjice, 28 iz Lučana i dva iz Gornjeg Milanovca. U kovid paviljonima čačanske bolnice trenutno je hospitalizovan 81 pacijent, jedan manje nego juče. U respiratornom centru leči se 12 bolesnika, od čega je dvoje priključeno na respirator.

Čačak, Kovid paviljon Čačak
foto: Kurir.rs/D.Č.

U protekla 24 sata primljeno je šest pacijenata sa simptomima koji ukazuju na moguću infekciju koronavirusom, a petoro ih je otpušteno na kućno lečenje. Na odeljenju ginekologije hospitalizovana je jedna porodilja obolela od korone. U prijemno-trijažnoj ambulanti čačanske bolnice juče su evidentirana 78 pregleda, od čega 43 prva. Dan pre toga bilo je 35 prvih i 39 kontrolnih pregleda. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, tokom protekla 24 sata u Moravičkom okrugu potvrđeno je 59 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od ukupno 421 testiranih. Kovid-19 potvrđen je kod 32 osobe iz Čačka (od 232 testiranih), 12 iz Gornjeg Milanovca (89), sedam iz Lučana (33) i osam iz Ivanjice (67). U utorak je u Čačku prvu dozu vakcine primilo 35 osoba, a revakcinisano je 60. Treću dozu cepiva primilo je 163 Čačana. D.Č.

Loznica

Nastavljaju da padaju korona brojke u Loznici, ali nije dobro što je i tokom jučerašnjeg dana na kovid odeljenjima jedan smrtni slučaj povezan sa kovid infekcijom. Tako je u novembru zabeleženo 48 preminulih, što je manje nego u oktobru kada su ukupno 74 osobe izgubile bitku.

Danas se na kovid odeljenjima nalazi 55 kovid pacijenata, jedan manje nego juče, jedan je na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji. Poslednjeg novembarskog dana kroz Trijažni centar Doma zdravlja ‘’Dr Milenko Marin’’ prošla je 101 osoba, 24 manje nego dan pre, sa akutnim respiratornim tegobama.

kovid, Loznica, korona
foto: T.Ilić

Od toga su se 32 osobe javila prvi put sa simptomima moguće kovid infekcije, dok su ostali bili kontrolni pregledi. Petnaest pacijenata je iz Trijaže upućeno infektologu na dodatni pregled, gde je ukupno obavljeno 48 pregleda, a za petnaest građana je to bio prvi dolazak doktoru zbog sumnje na koronu. Služba za radiološku dijagnostiku primila je 82 pacijenta, pet manje nego prethodnoga dana, i otkrila osam novih pneumonija.

Trenutno su među zaposlenima u bolnici pozitivne tri medicinske sestre koje se nalaze u kućnoj izolaciji. Korona je izgleda baš na nizbrdici u Mačvanskom okrugu sudeći po podacima šabačkog Zavoda za javno zdravlje prema kojima je u utorak u odnosu na dan pre bilo 22 manje inficiranih i 67 manje obolelih građana. Tokom jučerašnjeg dana potvrđeno je 65 pozitivnih uzoraka na kovid-19, najviše u Loznici 25 i Šapcu 22, a svi ostali nemaju više od šest novoinficiranih koliko ih je bilo u Bogatiću.

Po tri su u Koceljevi i Ljuboviji, a po dva u Vladimircima, Malom Zvorniku i Krupnju. Obolelih je 1.203 u okrugu, a i Šabac je konačno’’pao’’ ispod 500 i ima 478 kovid bolesnika. Trocifreni su još Loznica sa 329 i Bogatić sa 119 dok ostala mesta imaju manje od 80. Vladimirci 78, Krupanj 60, Mali Zvornik 54, Koceljeva 50, a najbolja je Ljubovija gde je i dalje 35 bolesnih osoba. Pre mesec dana u okrugu je bilo 323 pozitivnih i 3.698 obolelih, a prvog decembra prošle godine 270 novoinficiranih, samo u Šapcu 106, a od kovida je tada bolovalo 2.577 građana. T.Ilić

Kraljevo

U poslednja 24 časa, u zdravstvenim ustanovama sa područja grada Kraljeva, testirano je ukupno 408 uzoraka nazofaringealnog brisa na prisustvo novog korona virusa, a prisustvo je potvrđeno kod 20 osoba, saopštila je kraljevačka Gradska uprava, na osnovu izveštaja Zavoda za javno zdravlje Kraljevo.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva od početka epidemije na teritoriji grada na Ibru je 29.904. Od poslednjeg izveštaja, u Opštoj bolnici „Studenica“, sa teritorije ovog grada, nije bilo preminulih od posledica bolesti „Covid-19“.

U kraljevačkoj bolnici trenutno se na lečenju nalazi 29 kovid pacijenta, a na intenzivnoj nezi je njih 9 (1 intubiran, 5 na neinvazivnoj ventilaciji i 3 na „high flow“ režimu). Tokom protekla 24 časa u bolnicu su primljena 3, a otpušteno 7 pacijenata. U istom periodu, u dnevnoj bolnici zbrinuto je 40 pacijenata, a u Kovid ambulanti obavljeno 110 pregleda. J. S.

Kurir.rs

Bonus video:

01:39

SRBIJA OSTAJE BEZ VAŽNE ŽIVOTNE NAMIRNICE?! Pandemija virusa korona izazvala VELIKI PROBLEM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track