Najnovije vesti

GRAĐANI SRBIJE DOBIJAĆE I ČETVRTU DOZU VAKCINE? Čekaju se rezultati istraživanja, biće posle 6 ili 12 meseci od treće doze!
Foto: Zorana Jevtić

Prioritet će imati stariji od 65 godina, kao i hronični bolesnici

GRAĐANI SRBIJE DOBIJAĆE I ČETVRTU DOZU VAKCINE? Čekaju se rezultati istraživanja, biće posle 6 ili 12 meseci od treće doze!

Društvo

U Srbiji je do sada prvom dozom vakcinisano 57 odsto punoletnih građana, drugom 54 odsto, a trećom 30 odsto

U Srbiji je počelo veliko naučno istraživanje za davanje četvrte doze vakcine protiv koronavirusa!

U zavisnosti od rezultata ovih analiza, biće odlučeno da li će se građani četvrti put vakcinisaniti posle šest ili 12 meseci od treće, takozvane buster doze.

Prioritet će imati stariji od 65 godina, kao i hronični bolesnici.

Prema rečima Mirsada Đerleka, državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja, bez obzira na to što u svetu fale vakcine, naš narod ne treba da brine, jer će ih biti dovoljno koliko god doza bude trebalo. Jedini cilj je, dodaje on, da stvorimo kolektivni imunitet i pobedimo virus.

- Videćemo da li će nam biti potrebna i četvrta doza vakcine protiv koronavirusa kako bismo sačuvali zdravlje svojih građana. Ako dođe i do toga, vakcina ima dovoljno. Imamo redovnu isporuku "Fajzerovih" vakcina, a u "Torlaku" smo proizveli 1,5 miliona doza vakcina "sputnjik V". Daj Bože da sve te vakcine iskoristimo - rekao je Đerlek i naglasio da Srbija neće dozvoliti da vakcinama istekne rok trajanja, već da će biti podeljene onima koji žele da ih prime.

Mirsad Đerlek
Mirsad Đerlekfoto: Printscreen RTS

Da će četvrta doza vakcine i te kako biti potrebna i da sve zavisi od formiranja antitela, smatra i epidemiolog dr Radmilo Petrović.

- Ovde su jako bitna istraživanja i dobro je što smo već počeli da radimo na njima. Ključ svega je da se prati nivo antitela posle vakcinacije, kao i vreme nakon kojeg će početi da opadaju. Od toga će zavisiti da li će se četvrta doza davati šest ili 12 meseci nakon treće i da li će zavisiti koju ste prethodno vakcinu primili. Prioritet za vakcinisanje po četvrti put svakako će biti stariji od 65 godina, hronični bolesnici, osobe sa malignitetima, a zatim i svi ostali - ističe dr Petrović.

Dr Radmilo Petrović
Dr Radmilo Petrovićfoto: Kurir

Na pitanje da li to može da škodi epidemiolog odgovara:

- Naravno da ne može. Do sada nije bilo velikih reakcija niti fatalnih posledica. Uostalom, svaka doza posle druge ne može da škodi, već samo da koristi i da jača imunitet!

U Srbiji je do sada prvom dozom vakcinisano 57 odsto punoletnih građana, drugom 54 odsto, a trećom 30 odsto.

Moramo biti spremni za najgori scenario

Prema rečima Mirsada Đerleka, omikron soj još nije registrovan u Srbiji, ali je pitanja dana kada će stići.

- Nalazimo se u "obruču", jer je omikron registrovan u Rumuniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Korona nas stalno iznenađuje i moramo biti spremni za najgori scenario.

Ni delta soj u početku nije davao tešku kliničku sliku. Niko sa sigurnošću ne može kazati šta će se dešavati u narednim mesecima. Još je rano govoriti o efikasnosti vakcina kada je o omikron soju reč. Novi soj daje razloga za brigu, ali nema mesta panici - dodao je on.

Kurir.rs/Informer

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track